fbpx Хлябът няма причина да поскъпва | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Хлябът няма причина да поскъпва

Хлябът няма причина да поскъпва

Хлябът няма да поскъпва, а на трапезите той ще е най-качественият от 20 години насам и ще остане най-евтиният в Европейския съюз, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след заседанието на Консултативния съвет по зърното.

Пазарите в Европа и САЩ отбелязват повишение на цените и причините са както рекордната суша отвъд океана, така и пострадалите посеви в Европа от суровата зима и слабата реколта в черноморския регион. Въпреки това засега не се наблюдава ценови пик в исторически аспект, защото в началото на 2008 г. цените на пшеницата са достигнали 510 лв. за тон, а към момента качественото хлебно зърно се търгува между 420 и 480 лв./тон.

Пшеницата от новата реколта е ожъната почти на 100% с общ добив от около 4.2 млн. т. Това количество е напълно достатъчно за вътрешния пазар и се очаква близо половината от него да бъде изнесено. Над 68% от пшеницата е с много добри хлебопекарни качества, което е с 13% повече от миналата година, допълни тя.

Сухото и горещо време през юни и юли се е отразило неблагоприятно на царевицата и слънчогледа. Засега има тревога за ситуацията с двете култури, и ако не завали дъжд, слабата реколта ще изяде добрите резултати от пшеницата. Царевицата е основен компонент за животновъдството.

Facebook коментари