fbpx Siemens Mobility ще достави нови 8 влака за столичното метро | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Siemens Mobility ще достави нови 8 влака за столичното метро

Договорът между „Метрополитен” АД и консорциума СИМЕТРО, в който влизат дъщерното дружество на Siemens AG и полския производител на влакове Newag, бе подписан в Столична община от инж. Калин Иванов и Милена Момерин - управители на „Сименс Мобилити“ ЕООД, и проф. д-р инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на столичния метрополитен.  На подписването присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, Арнулф Волфрам, главен изпълнителен директор на Siemens Mobility Австрия, главният изпълнителен директор на Siemens България д-р инж. Боряна Манолова, както и мениджъри на компанията. Поръчката е на стойност приблизително 134 млн. лв.

Договорът предвижда доставката на 8 метровлака Inspiro плюс системи за управление. Те се очаква да обслужват новото разширение на софийското метро през жк. „Слатина“ към бул. „Цариградско шосе“.

Новите метровлакове имат максимална експлоатационна скорост 80 км/ч. Те са с дължина от 60 метра и са широки 2.65 метра, което осигурява допълнително пространство и комфорт за пътуващите. Подът им е композитна плоча от корк и алуминий, която икономисва тегло и абсорбира звука. 

Шофьорска кабина и зоната за пътници са климатизирани за максимален комфорт. Отвореният и светъл дизайн на вътрешното пространство гарантира приятно пътуване. Надлъжните седалки и четирите широки врати от всяка страна на вагона осигуряват максимален пътнически капацитет и бързо качване и слизане на метростанциите.

Мотрисите ще бъдат доставени до края на 2026 г. Кошовете на вагоните ще бъдат произведени в завода на Siemens Mobility във Виена, като окончателното им сглобяване и тестове ще бъде извършено в Нови Сонч, Полша.