fbpx Слънчев самолет „кацна” в София | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Слънчев самолет „кацна” в София

Макет на Solar Impulse бе представен на Международната изложба за Соларна енергия за Югоизточна Европа в София, която се проведе на 28-30 март.
Solar Impulse е първият и единствен самолет в света, задвижван изцяло от слънчева енергия, който осъществява полети както през деня, така и през нощта, без да използва гориво и да отделя вредни емисии. През 2010 г. самолетът направи първия си 24-часов полет, захранван единствено от слънцето. Вчера, 28 март, беше анонсирано, че през май т.г. Solar Impulse ще направи 48-часов полет от 2500 км, от Швейцария до Мароко, с междинно кацане в Мадрид за смяна на пилотите Бертран Пикар и Андре Боршберг, които са инициатори на проекта. Това ще бъде най-дългият полет на самолета досега и е подготовка за околосветския му полет през 2014 г.

Основните технически характеристики на самолета са: размах на крилете – 63,4 м; дължина – 21,8 м; тегло – 1600 кг с 1 пилот на борда; максимална височина на полет – 8,5 км; площ на фотоволтаичните елементи – 200 кв. м; 4 акумулаторни батерии, които са в състояние да поддържат самолета в полет през нощта; средно дневен капацитет на производство на ел. енергия – 250 W/mh.

СОЛВЕЙ се включва в проекта от самото му начало през 2004 г. като главен технологичен спонсор и партньор, предоставяйки 25 приложения, 11 продукта и 6000 детайла. Химици и физици от лабораториите на СОЛВЕЙ в Германия, Белгия и Италия проектират и разработват иновативните технически решения въз основа на високо технологични материали. Този проект е пример за приноса на СОЛВЕЙ в сферата на устойчивото развитие и намирането на възобновяеми алтернативни енергийни източници.