fbpx Връчиха наградите за иновативна фирма и иновативен проект | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Връчиха наградите за иновативна фирма и иновативен проект

За трети път Съветът по иновации и развитие на технологиите към БТПП и БАН връчиха награди за най-успешна иновативна фирма и най-иновативен проект за 2015 г.

Първи приветства участниците домакинът на събитието акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН. Председателят на БТПП Цветан Симеонов сподели: „БТПП и БАН си приличат по упоритостта и по това, че годините не ни пречат настойчиво да следваме пътя, който сме поели – БАН – в науката, БТПП – в защита на икономическите интереси на българския бизнес“. Цветан Симеонов подчерта, че обединението, което двете организации са постигнали, дава увереност, че всяка изминала година събитието ще става по-добро. Той се съгласи с думите на акад. Воденичаров, че много институции декларират подкрепа за иновациите, но са малко тези, които насърчават иновациите с практически стъпки. Председателят на БТПП заяви, че с общи усилия ще продължават да се търсят начини, за да се достигне до съответните органи в България, които да предназначат средства за доработка на проектите, за да бъдат предложени на бизнеса.

Любен Петров, зам.-министър на икономиката, увери, че министерството ще подкрепя инвестициите в иновации. „Ние сме убедени, че това е бъдещето на България и то може да изведе България на европейския път, да повиши жизнения стандарт в страната и да запази младите специалисти да продължат да работят и живеят в България“, зам.-министър Любен Петров.

Йосиф Аврамов, съпредседател на Съвета по иновации и развитие на технологиите, също поздрави участниците в конкурса.

Наградите бяха присъдени на:

·         КАТЕГОРИЯ „НАЙ-УСПЕШНА ИНОВАТИВНА фирма“ (две първи награди и една трета):

  1. На Първо място с плакет  и  Грамота - „АЛЕКС 1977“ ЕООД, създател и производител на иновативни козметични продукти и хранителни добавки на базата на изследвани биокомпоненти.
  2. На Първо място с ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ - „СМОЛ ФУТ” ООД,създател на уникален по рода си патентован продукт - надуваеми снегоходки. Фирмата получи и наградата на Банка ДСК.
  3. На Трето място с ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ - „Веселино“ ЕООД, гр. Казанлък, производител на напитка с натурална розова вода за пиене „Rea Sevt”.

·         КАТЕГОРИЯ „НАЙ-ДОБЪР ИНОВАТИВЕН ПРОЕКТ“:

  1. На Първо място с ПЛАКЕТ И ГРАМОТА - Проект "Разработване на нови безоловни керамични материали за електротехниката“, разработен от екип на „Институт по металознание, съоражения и технологии Акад. Ангел Балевски” с Център по хидро и аеродинамика при БАН
  2. На Второ място с ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ - Проект „Разработка на Гел „Phytocode LB“. Разработката е за внедряване в производство на козметичен продукт с използване на Български пробиотик (Lactobacillus Bulgaricus / Streptococcus Thermophilus). Проектът е разработен  от фирма “ТОНЕШ“  ООД,  гр. Бургас
  3. На Трето място с ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ - Проект „Разработка на химикалка от рециклирана хартия и капачка“.Проектът е разработен от екип на фирма „Рисунка” ЕООД.

·         СПЕЦИАЛНА НАГРАДА „ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ“ - за екипа от учени и експерти по софтуерно инженерство от Института по информационни и комуникационни технологии при БАН, Института по механика при БАН и УНИБИТ за изготвяне на функционална спесификация на ПЛАТФОРМА „ИНОВАЦИОННА БОРСА”. Проектът е изготвен, след като е възложен с договор с екипа от Съвета по иновации и развитие на технологиите при БТПП. ПЛАТФОРМАТА функционира успешно от месец октомври 2015 г. и на нея има регистрирани няколко десетки проекти.