fbpx Служителите на Перно Рикар България преобразиха част от пространството в Бизнес Парк София | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Служителите на Перно Рикар България преобразиха част от пространството в Бизнес Парк София

На 6 юни 2019 г. десетки служители от българския филиал на един от най-големите алкохолни производители в света – Перно Рикар, оставиха настрана ежедневните си задължения, за да преобразят част от пространството в Бизнес Парк – София. Инициативата им е част от Деня за отговорност и устойчивост на Перно Рикар - Responsib'all Day, който се провежда за девети пореден път.

Творческото предизвикателство, в което екипът се впусна, е създаването на „външна всекидневна“ с помощта на бутилки като основен материал за строителство. Инсталацията ще служи като кът за сядане, място за почивка и удобна работна зона. Тя съчетава качествен дизайн и функционалност, а в допълнение служи и за нагледен пример за ползите от рециклирането и повторното използване на материали за по-чиста околна среда и устойчиво бъдеще. Служителите на компанията партнират със студенти и доказани архитекти от EASA България и Студио ПроЖектиране, дизайнери и инженери, които стоят зад някои впечатляващи градски проекти през последните години.

„Създаваме пространство, в което хората могат да почиват, работят и взаимодействат - пространство, което всички можем да споделим. То ще послужи като напомняне, че отговорността е от ключово значение за нашето бъдеще и ще насърчава идеята за повторно използване и рециклиране като значимо усилие от името на човечеството. Нашият устойчив подход демонстрира ангажимента ни към опазването на природата и иновативните бизнес практики“, споделя Йелена Лалич, изпълнителен директор на Перно Рикар България.

Създаден през 2010 г., Responsib'all Day е посветен на устойчивостта и отговорността. Всяка година той засяга всеобхватна тема, в която компанията си сътрудничи с локални партньори по широк спектър от проекти. Това е възможност за всички служители на Перно Рикар от 86 държави да покажат, че са страстни домакини и уважителни гости, създавайки споделена стойност за всички.

През 2019 г. акцентът е върху насърчаване на служителите да преосмислят начина, по който използват, унищожават и минимизират отпадъците, като в крайна сметка се движат към затворен модел на потребление.

Александър Рикар, главен изпълнителен директор на Перно Рикар, заявява:
„От 2010 г. Responsib'all Day е една от най-важните дати за компанията и нашите 19 000 служители по цял свят. Като „créateurs de convivialité“ (създатели на споделени моменти) признаваме, че всички ние имаме отговорността да работим за изграждането на по-добър свят, който създава стойност за всички. Горди сме да се заемем с някои от най-големите проблеми, свързани с устойчивостта, пред които са изправени нашите потребители и общности”.

Ето и някои от инициативите на служителите на Перно Рикар по света тази година:
• Базираните в Париж филиали – създаване на "Фабрика за рециклиране". 15 асоциации водят сесии по кръгова трансформация в три основни категории: обекти, текстил и храни.
• Перно Рикар Франция: служителите изграждат устойчив бар от рециклирани материали, както и участват в различни работилници за създаване на коктейли с нула отпадъци.
• Великобритания: трансформиране на материали в продукти за обществено ползване, като превръщане на пластмасови бутилки в пейки, подпомагане на благотворителни организации, които удължават живота на даден продукт, почистване на плажове.
• Мозамбик: над 5 000 празни бутилки се преработват в пепелници, чаши за многократна употреба и сувенири. В партньорство с Фондация Карлос Серра, прочута с проактивните си инициативи около плажове и други дейности за почистване и рециклиране на обществени места, служителите използват рециклирано стъкло, за да създадат екологично действаща обществена инфраструктура.
• Полша: служителите на филиала, в партньорство с Zero Waste Association, почистват булевардите Vistula във Варшава. В това число влиза и събиране и разделяне на отпадъци, инсталиране на нови пейки, кошчета и знаци за рециклиране. Служителите участват и в семинари, посветени на нулеви отпадъци, за да научат за малките промени, които могат да имат огромно въздействие върху околната среда.