fbpx Социалната кампания „Дрехите не са боклук“ вече в цялата страна | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Социалната кампания „Дрехите не са боклук“ вече в цялата страна

Социалната кампания „Дрехите не са боклук“ вече в цялата страна

От началото на юли всеки може да оставя ненужни дрехи и обувки в специални пунктове в магазини Мания и да помогнат на фондация „Една от 8”.

„Дрехите не са боклук“ е кампания за събиране на ненужен текстил, която стартира през април тази година в София и само в рамките на 3 месеца успя да събере 29 тона дрехи и обувки. Инициативата даде алтернатива на изхвърлянето на текстилни отпадъци, поставяйки специални пунктове за дрехи в 14 магазина Мания в столицата. Събраните дрехи и обувки бяха изпратени на нуждаещи се в Африка и Азия, а с набраните средства се подпомага дейността на фондация „Една от 8“.
Кампанията „Дрехите не са боклук“ събуди много голям интерес и получи множество запитвания за разширяване извън София. Затова и няколко месеца по-късно още 24 магазина Мания в цялата страна вече се сдобиха с пунктове за събиране на текстил и ще работят за предотвратяването на екологичното замърсяване с неправилното изхвърляне на дрехи и обувки.  В рамките на 10 дни, в новите пунктове бяха събрани над 2 тона ненужен текстил.

Една от основните цели на „Дрехите не са боклук“ е да подкрепя жените с рак на гърдата в България. Събраните средства от инициативата подпомагат финансово Фондация „Една от 8“, а средствата се използват за изработката на красива розова чанта „Не си сама“ за жени, преживели мастектомия. Всяка чанта включва първична протеза, стрес топка и тефтерче и се заявява при „Една от 8“.

Пунктовете в магазини Мания са алтернативата на близо 100 000 тона отпадъци от стари дрехи и обувки, които се изхвърлят годишно. С новите 24 обекта, разположени в 21 града в страната, ще даде възможност на хиляди хора да се освободят от ненужните, омалели, скъсани, захабени дрехи или просто такива, които вече не им допадат.
Колко по-лесно може да е да се отървеш от ненужния текстил? Магазини Мания поемат цялото сортиране и преразпределение на дрехите, за да се продължи техният живот. 

Facebook коментари