fbpx Софийското метро вече е покрито с мобилен интернет | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Софийското метро вече е покрито с мобилен интернет

Софийското метро вече е покрито с мобилен интернет

Всички линии на софийското метро вече са покрити с мобилен интернет, като абонатите и на трите телеком оператора вече имат достъп до глас и данни през мрежата. Независимо дали се намирате на станция или в самата мотриса по време на движение в тунелите, връзката със света няма да прекъсне. С демонстрация в реално време бе представено сърфиране в мрежата на станциите, както и по време на движение в матрисата. Мрежата осигурява скорости до 42 Mbps за сваляне и до 5.76 Mbps за качване на информация. Това позволява на пътниците освен да водят обикновен разговор по телефона, да свалят и качват файлове от интернет, да гледат филми, да слушат музика или да играят в мрежа в реално време. Мобилната мрежа има капацитета да предостави гласови услуги и услуги за пренос на данни на всички пътници в софийското метро. В момента то обслужва средно по 450 хиляди човека на ден.
Услугите на телекомите са достъпни във всички пуснати в експлоатация към момента 23 станции на софийското метро и 36 километра железопътни линии. Очаква се станциите от участъците, които са все още са в строеж, също да бъдат включени в покритието на мрежата.

Мобилната мрежа се ползва едновременно и от трите оператора, като за станциите е използвана система от 400 антени, а в тунелите – излъчващ кабел. Дотук инвестицията, която GLOBUL, Мтел и VIVACOM са направили в изграждането на мрежата, е около 1,7 млн. евро, а изпълнението на проекта беше поверено на шведската компания Ериксон.