fbpx „Солвей Соди” АД организира Ден на химията | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

„Солвей Соди” АД организира Ден на химията

Ден на химията бе организиран от „Солвей Соди” АД – най-големият завод за производство на калцинирана сода в Европа. Той има за цел да отбележи Международната година на химията на ООН – 2011, предназначена да популяризира фундаменталното значение на химията в човешкия живот. Събитието премина под мотото „Устойчива, иновативна и икономически значима химия”.

В Деня на химията компанията организира представянето на макет на самолета, проектиран да лети със слънчева енергия – Solar Impulse (Солар Импулс). Това е първият и единствен самолет в света, който осъществява полети както през деня, така и през нощта, без да използва гориво и да отделя вредни емисии. Водещ технологичен партньор при неговото създаване е група СОЛВЕЙ - основен акционер на „Солвей Соди” АД. СОЛВЕЙ подкрепя проекта от самото му начало през 2004 г. и изработва над 6000 части за самолета. Конструирането на Solar Impulse е резултат на години изследователска дейност на учени от лабораториите на СОЛВЕЙ в Германия, Белгия и Италия. През 2014 г. самолетът ще направи своя първи околосветски полет, захранван от слънцето.

В Деня на химията над 6000 посетители (служители на "Солвей Соди" и филиали с техните семейства, подизпълнители, жители на област Варна, на Девня и Провадия и други) се възползваха от възможността да направят обиколка на завода, който е с площ от 80 хектара и е най-големият завод в България и Европа за синтетично производство на калцинирана сода.