fbpx Започва инициативата за декемврийски празници без отпадъци | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Започва инициативата за декемврийски празници без отпадъци

Кампанията „Декември без отпадъци“ е естествено продължение на успешната „Юли без пластмаса“ , която вдъхнови хиляди българи да кажат “не“ на еднократната пластмаса. Декември е месец на празниците, но това води и до изхвърляне на огромни количества отпадъци.

„Декември без отпадъци“ цели да окуражи аудиторията за по-устойчиви и осъзнати избори – натурална украса на дома, пазаруване на необходими и природосъобразни подаръци, без свръхконсуматорство и разхищение на храна.

Според данни на Евростат за 2017 година всеки българин изхвърля средно по 435 кг отпадъци на година, от които 70 кг храна според Центъра за оценка на риска по хранителната верига към Министерството на земеделието, храните и горите. 

25 български организации обединяват познанията и опита си в уникален практически наръчник за намаляване на отпадъците през месеца на свръхконсуматорството – декември.

През целия месец декември, в специално Facebook събитие „Декември без отпадъци“ те ще споделят полезна информация, съвети и препоръки. Участниците ще могат да си сложат и специална рамка с посланието „Моят декември е без отпадъци“.

Част от темите, които ще бъдат засегнати през месеца, са история на пластмасата, 9-те принципа на живота с Нулев Отпадък, градското градинарство като средство за намаляване на въглеродните емисии, полезния опит на Plastic Free Coffee Lovers за намаляване на отпадъците в Бизнес парка в София, наръчник за компостиране в града, как да превърнем хранителните отпадъци във вкусни ястия, идеи за креативна украса на дома с натурални материали и още много.

„В необичайна година като сегашната имаме огромна нужда от това да се погрижим за природата. Всеки спестен отпадък помага за подобряването на средата, в която живеем и качеството на въздуха, който дишаме.“ – споделят организаторите.

Над 1,000 души са заявили желание да се включат в инициативата „Декември без отпадъци“ още преди официалния ѝ старт. Всеки, който желае да участва, може да се регистрира на https://bit.ly/zero-waste-december и да избере едно или повече от следните действия:

  • Да намали използването на пластмаса за еднократна употреба

  • Да украси дома с естествени материали (шишарки, борови клонки, листа и други)

  • Да подарява само необходими и устойчиви коледни подаръци

  • Да опакова подаръците с надциклирани материали като вестници, брошури, платове и други

  • Да предотврати разхищението на храна