Почти всички индустрии са внедрили ERP системи

Деветнадесет години след първата ERP инсталация в България през далечната 1996 г., днес в 19 индустрии (от общо 21) и 71 (от общо 88) икономически сектори в странат са внедрени системи за управление и планиране на бизнеса.

Изненадващо според проучването на агенция CBN се е отворила огромна разлика в броя на ERP инсталациите между първите две индустрии и останалите. Първата и втората индустрия по брой ERP внедрявания имат съответно 39 % и 31 % пазарен дял от всички инсталации в България за периода 1996 – 2015. Изненада е и фактът, че едва в още три индустрии броя на ERP проектите надхвърля 50 за целия период на изследването.

По данни на CBN общо 57 български и чуждестранни производители на ERP системи имат клиенти в България за периода. Сред тях са руската 1C: Enterprise, германските ABAS Software, CSB-System, SAP, гръцките ALTEC S.A. и Singular Logic, шведската Epicor, американските Infor, Microsoft и Oracle, датската Maconomy, италианската Microarea. От българските независими компании - AS Systems, Bora Solutions, Business Soft, ERP Bulgaria, L-Class, SelMatic, Unisoft Engineering водят сериозна битка за клиенти и пазарен дял.
 

Facebook comments