fbpx Стокообменът с Китай е с рекордно ниво през миналата година | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Стокообменът с Китай е с рекордно ниво през миналата година

Стокообменът с Китай е с рекордно ниво през миналата година

Двустранният стокообмен между България и Китай през изминалата година е на стойност 1.7 млрд. щатски долара, което е рекордно ниво в търговията между двете страни. Китай се нарежда на второ място след Турция като експортна дестинация за България извън страните от ЕС. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на откриването на българо-китайски икономически форум, на който беше представена третата по големина китайска провинция Тиендзин.
Министърът представи пред китайките фирми предимствата на България като инвестиционна дестинация и припомни, че като член на ЕС страната ни предоставя безпрепятствен и безмитен достъп до общия пазар, отлични условия като платформа за китайските продукти към съюза и за бизнес контакти с други страни от общността. Отлични възможности за китайските инвеститори предлага и „Националната компания индустриални зони“, каза още министърът.
Вече се работи по план за привличане на чуждестранни инвестиции, не само чрез данъчни облекчения, но и по-голяма прозрачност и по-бърза работа на администрацията. Правителството има намерение до края на годината да направи конкретни стъпки за облекчаване на бизнес климата и най-вече за подобряване на междуфирмената задлъжнялост, каза още министър Драгомир Стойнев.