fbpx Министър Лорер: Целта ни е 5% икономически растеж | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Министър Лорер: Целта ни е 5% икономически растеж

Целта ни е 5% икономически растеж през настоящата година. Досега България е сериозно изостанала в глобалното състезание за икономическо развитие. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по време на среща с ръководствата на Двустранните търговски и индустриални камари в България. На събитието на тема: "България като нова дестинация за привличане на инвеститори чрез скъсяване на глобалните вериги на доставки" бяха обсъдени действия за повишаване на икономическия растеж, подобряване на бизнес средата и задържане и привличане на чужди инвеститори в страната ни.

 „Бяхме избрани с много ясен мандат от българския народ - да започнем да създаваме инфраструктура за нормалното функциониране на държавата. Мисията на нашето министерство е да генерира икономически растеж и иновации в България. Двете неща са свързани. Растеж чрез иновации е по-дълготраен“, подчерта той.

По думите му досега основната пречка за инвестиции е бил рискът от корупция. „Затова целим нулева толерантност към корупцията и премахване на административните пречки пред бизнеса“, категоричен беше Лорер.

„Ние бяхме избрани след дълг период на политическа нестабилност и с ясен мандат да създаваме промяна в правосъдната система, подобряване на здравеопазването, развитие на образованието и изграждане на инфраструктура“, каза още той.   

В заключение министърът на иновациите и растежа добави, че е изключително важно да се популяризира България като ниършоринг дестинация.

Представителите на търговските камари посочиха като един от основните проблеми в икономиката липсата на кадри.  Друг проблем, който отбелязаха е гарантиране върховенството на правото, в това число на местните и чуждестранните инвеститори.