fbpx Стокообменът с Молдова има потенциал за развитие | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Стокообменът с Молдова има потенциал за развитие

Стокообменът с Молдова има потенциал за развитие

Днес бе открит българо-молдовски икономически форум. През последните години има ръст в търговския стокообмена с Молдова, като за 2011 г. той е 14,3%. В областта на земеделието стокообменът е нараснал от 7,7 млн. щ. д. през 2008 г. до 25 млн. щ.д. през 2010 г. Сериозни възможности за разширяване на търговския обмен между двете страни има в областта на земеделието, туризма и строителството. Добри перспективи за развитие на винения туризъм предоставят проектите на страната ни „Пътища на виното” и „1333 винарски изби”.

България ще предостави техническа и експертна помощ на Молдова за създаването на Агенция за безопасност на храните. На 14 май т.г. в България да пристигат 10 молдовски експерти, които ще работят с колегите си от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
Молдова е интересна държава от инвестиционна гледна точка, защото предлага едни от най-ниските такси в региона, разполага с голям пакет държавна собственост за приватизация, отделя голямо внимание на чуждестранните инвестиции и изграждането на бизнес-паркове. Важен факт е, че в Тераклийския район в Молдова живеят 66 хил. етнически българи, а там има две свободни икономически зони.