fbpx Столичани се возят в 30 нови, еко тролейбуси | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Столичани се возят в 30 нови, еко тролейбуси

Центърът за градска мобилност вече пусна в движение новите тролейбуси на чешката група Škoda Transportation. Тя произведе и достави за столицата 30 модерни нископодови тролейбуса. За покупката им Центърът за градска мобилност използва финансиране от фондовете на Европейския съюз.

Групата Škoda Transportation е един от значимите европейски производители на превозни средства за градския транспорт и железниците. Фирмата проектира и доставя най-вече нископодови трамваи, електрически локомотиви, влакове за градска среда, вагони за метро, електробуси и тролейбуси, както и системи за управление и задвижване на транспортни системи.

„Доставката на всички тридесет осемнадесетметрови съчленени превозни средства тип Škoda 27 Tr беше довършена през юни. Първите тролейбуси от тази серийна поръчка се появиха по улиците на София още през март и от Центъра за градска мобилност получаваме много позитивни оценки за тях,“ посочва Олдржих Хуса, проектов мениджър на Škody Electric.

Тролейбусите от фирма Škodа за София са оборудвани с тягови батерии, така че те се движат из столицата и на места, където липсва въздушна контактна мрежа за тролеи. „С едно зареждане тролейбусът изминава около пет километра,“ посочва Олдржих Хуса. Новите съчленени тролейбуси побират до 123 пътници. Превозните средства са оборудвани модерно и комфортно – например с усъвършенствана диагностична система с дистанционно предаване на данни, информационна система за пътниците и климатична система.

„Само в столицата сега доставихме осемдесет нископодови съчленени тролейбуса и тридесет дванадесетметрови тролейбуса. Други превозни средства наше производство се използват от пътниците в други български градове – Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен,“ допълва Петър Касенчак, Senior Sales Manager Škody Electric.