fbpx Министър Балтова проведе работна среща с представителите от туристическият бизнес | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Министър Балтова проведе работна среща с представителите от туристическият бизнес

Министърът на туризма Стела Балтова проведе работна среща с представители на Организациите за управление на туристическите райони (ОУТР). Основен фокус в дискусията бяха конкретни инициативи за подпомагане на дейността им и мерки, които да повишат ефективността им. В събитието участваха още заместник-министрите на туризма Даниела Стоева и Мария Белколева, както и ръководителите на дирекции в институцията. 

„Подготвили сме изменения в Закона за туризма, които ще позволят ОУТР-тата да станат по-самостоятелни организации”, съобщи министър Балтова. Тя посочи още, че се предвижда в бюджета за следващата година да бъдат предвидени средства, които да се насочат целево към тях. И уточни, че по този начин се очаква организациите да подобрят административния си капацитет и резултатите от работата им да станат по-видими. 

Министърът информира още, че на официалния туристически сайт на България е направен тематичен раздел, в който да бъде публикувана конкретна информация за тях. И подчерта, че те ще са част от маркетинговата стратегия на министерството. Организациите правят имиджа на даден район и извеждат неговата уникалност, коментира още министърът. 

По време на срещата стана ясно, че Министерството изпълнява два проекта по оперативна програма, които могат да са в подкрепа на дейността на ОУТР-тата. Единият е насочен към административния капацитет, а другият предвижда сериозна рекламна кампания, която да се реализира през следващата година. Заложено е и разработването на тематичен сайт, който да бъде предоставен на организациите. 

Представителите на организациите подкрепиха предложената законодателна промяна, като подчертаха, че подобна стъпка е необходима и ще допринесе за работата им. Те поставиха въпроси, свързани с членството в организациите, като поставиха въпроси дали тя да бъде задължителна за различни субекти, например места за настаняване, общини и регионални сдружения. Очаква се в следващите дни те да изпратят конкретни предложения за изменения, а след това ще бъде направено и обществено обсъждане.