fbpx Държавата ще положи усилия за опазване на черешовата реколта от кражби | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Държавата ще положи усилия за опазване на черешовата реколта от кражби

Държавата е длъжна да защити интереса на земеделските производители и селскостопанската продукция трябва да бъде максимално опазена. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на кръгла маса в Кюстендил. Той предложи в края на активния сезон да се проведе още една кръгла маса по този проблем.
В момента опитите за набези на селскостопанска продукция са единици, каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Той посочи, че по-голям проблем в момента е саморазправството и навлизането на т. нар. големи октоподи, които заграбват земеделски земи. Другият проблем е нерегламентираният внос на земеделски продукти и тяхната нерегламентираната продажба, за което разчитаме на съдействие от НАП и Агенция 

Областният директор на МВР Кюстендил обясни, че 1046 полицейски операции за превенция на селскостопанска продукция са извършени през 2011г., което е със 732 пъти повече спрямо 2010 г. През миналата година са проверени над 3000 търговски обекта и са съставени 1 200 акта.

Най-рисковите периоди са тези по време на прибирането на черешите, жътвата и гроздобера, като причината е най-вече икономическата криза в страната. Взаимодействието с местната власт и различните институции е много важен момент за опазване на селскостопанска продукция. Само четири са посегателствата от 2010 г. досега на земеделска продукция в област Кюстендил, което говори за добре свършената работа от страна на институциите. Спирането на субсидии от Държавен фонд „Земеделие” за земеделски производители, които палят стърнища, е много ефективна мярка срещу умишлените палежи, посочиха също от МВР Кюстендил.
И през тази година ще има засилена охрана и съдействие от страна на жандармерията в района на Кюстендил за опазване на черешовата реколта.