fbpx Талантите в сферата на киберсигурността липсват | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Талантите в сферата на киберсигурността липсват

Талантите в сферата на киберсигурността липсват

 

Търсенето на професионалисти от сферата на киберсигурността изпреварва предлагането на квалифицирани служители с високотехнологичните умения, които са най-нужни във всички изследвани страни. Всъщност, са открити умения, като откриване на проникване, защита на разработка на софтуер и смекчаване на последиците от атаки, че са по-ценни, отколкото по-меки умения, включително сътрудничество, лидерство и ефективна комуникация. Това заключава нов глобален доклад на Intel Security, в партньорство с Център за стратегически и международни изследвания.

През 2015 година 209 000 работни места в сферата на киберсигурността останаха незапълнени1 само в САЩ. Средно 15% от позициите за киберсигурност в компаниите ще останат незапълнени до 2020 г. С увеличаването на облака, мобилните компютри и Интернет на нещата (Internet of Things), както и напредналите кибератаки и кибертероризма по целия свят, необходимостта от по-силна работна ръка в сферата на киберсигурността, е от решаващо значение.

 

Четири се измеренията, които обхващат недостига на таланти

 

  1. Разходи по киберсигурност: Размерът и растежът на бюджетите за киберсигуност разкриват как държавите и компаниите поставят приоритет върху киберсигурността. Не е изненадващо, че държавите и индустриалните сектори, които харчат повече за киберсигурност, са в по-добра позиция със справянето с негостига на таланти, което според 71% от участвалите в изследването на глобалния доклад, е дало директен резултат в измерими щети на мрежите за сигурност на организациите им.

  2. Образование и обучение: Само 23% от анкетираните споделят, че образователните програми подготвят студентите, за да навлязат в индустрията. Този доклад показва, че нетрадиционни методи за практическо обучение, като практика, игри и упражнения с технологии и т. нар. хакатони, могат да бъдат по-ефективен начин да се придобият и развиват уменията за киберсигурност. Повече от половината от участниците смятат, че недостигът на умения в киберсигурността е по-лошо отколкото дефицита на таланти в други ИТ професии, като се поставя акцент върху възможностите за непрекъснато образование и обучение.

  3. Динамиката на работодателя: Докато не е изненада, че заплатата е топ мотивиращ фактор при наемането на работа, други стимули са важни в намирането и задържането на най-добрите таланти, като например обучение, възможности за растеж и репутация на ИТ отдела на работодателя. Почти половината от участващите в проучването посочват липсата на обучение или спонсорство за квалификации, като често срещани причини за напускане на таланти.

  4. Политики на правителствата: Повече от три четвърти (76%) от участващите в проучването споделят, че техните правителства не инвестират достатъчно в изграждането на таланти в сферата на киберсигурността. Този недостиг се е превърнал в голям политически въпрос, като държавните ръководители в САЩ, Великобритания, Израел и Австралия призоваха за по-голяма подкрепа за работната ръка в сферата на киберсигурността през изминалата година.

 

Препоръки за развитието занапред.

  • Повторно дефиниране на минималните идентификационни данни за начално ниво за работа в киберсигурността: да се приемат нетрадиционни източници на образование

  • Разнообразие в сферата на киберсигурността

  • Предоставяне на повече възможности за външно обучение

  • Определяне на технология, която може да осигури интелигентна автоматизация на сигурността

  • Събиране на данни за кибератаки и разработване на по-добри метрики за бързо идентифициране на заплахи