fbpx Технологична зависимост | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Технологична зависимост

Технологична зависимост

Сигурно всеки ще се съгласи, че днес повече от всякога сме свързани с технологиите. Последно проучване показва, че извън работното място прекарваме средно по 7,7 часа на ден, ползвайки технологични или домакински уреди и устройства като мобилен телефон, телевизор, съдомиялна машина или готварска печка. В едно домакинство има средно по 18 технологични устройства и повече от половината (53%) имат таблет в дома си. Домакинствата във Франция, Германия, Испания и Италия са изхарчили средно по €367 за технологии само през последните три месеца, а британците по £218.

Със сигурност технологиите дават възможност по-близък контакт със семейството. Половината от участниците в проучването (52%) са съгласни, че мобилните технологии (напр. мобилни телефони/таблети и т.н.) означават повече разговори със семействата им. Един на всеки четирима души смята, че контактът чрез социални медии означава „по-добро разбирателство с членовете на семейството”. Днес много по-често сме в контакт с родителите си, както и с братята и сестрите. Благодарярение на технологиите 57% от възрастните анкетирани, които поддържат контакт с бабите и дядовците си, са в контакт с тях веднъж седмично или повече.

Италианците и испанците са най-близки с родителите си, като една трета от тези, които поддържат контакт, го осъществяват повече от веднъж на ден. За разлика от Германия, Франция и Обединеното кралство, където са по-сдържани - едва по-малко от един на всеки пет души (13%, 11% и 18% съответно) осъществява контакт с родителите си повече от веднъж на ден.

Връзките между хората се поддържат чрез повече споделяне. Една четвърт от обвързаните анкетирани използват социалните мрежи, за да общуват с партньорите си, а повече от един на всеки десет (14%) използва видео разговори, за да общува с половинката си. Не липсват и такива, които слагат край на връзката и чрез текстово съобщение - един на четиринадесет (7%)

Родителите също поддържат връзка с децата си чрез новите технологии - една трета (36%) общуват с тях чрез текстово съобщение, 29% – чрез електронната поща, а 15% ползват видео разговори.

Естествено мобилните телефони и таблетите са най-популярните технологични продукти, които хората възнамеряват да закупят през следващите три месеца. 19% от закупилите таблет и 17% от закупилите фотоапарат са го направили, защото са искали продукт, който е по-малък или по-лек (посочено е като една от 5 причини за покупка и в двата случая). Хората са платили повече за дигитални книги или списания, отколкото за други видове съдържание през последния месец.

Повече от една трета (35%) от анкетираните прекарват повече от един час в гледане на телевизия, филми или видео съдържание през един свой типичен ден, а всеки пети (20%) прекарва повече от час с игри или приложения за забавление на мобилния си телефон. Почти 6 от 10 души (59%), които притежават готварски уреди, обичайно ги ползват по-малко от час на ден. Почти една четвърт (24%) обикновено ползват своите почистващи уреди на всеки 4-5 дни или по-рядко. Данните са въз основа на проучването Samsung Techonomic индекс