fbpx Телефонът на потребителя работи активно | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Телефонът на потребителя работи активно

Телефонът на потребителя работи активно

Общо 594 сигнали и запитвания са подадени за първия месец от работата на телефона на потребителя и формата за сигнали он-лайн на Българска агенция по безопасност на храните. От тях са обработени 559, а 35 са в процес на обработка.

В първия ден (18 април) на телефона на потребителя са регистрирани най-много сигнали и запитвания – 62 на брой. За периода 18 април – 18 май, най-много постъпили сигнали и запитвания са от София-град – общо 267 на брой. Единствената област, от която няма регистрирани обаждания, е област Кърджали. Телефонът на потребителя на Българска агенция по безопасност на храните стартира на 18 април 2011 г. Само през първите две седмици, за периода 18 – 30 април 2011 г., на телефона са постъпили общо 400 сигнала и запитвания. Пиковият период на постъпване на сигнали е бил през почивните дни около Великденските празници – 22, 23, 24 и 25 април.

Сигналите за хранителни продукти, хранителни добавки и напитки са преобладаващи – 473 броя, което е близо 96% от общо 495 сигнала. 4% или 22 броя са сигналите с друг предмет – проблеми с бездомни кучета, хуманно отношение към животните, животновъдни обекти, животински пазари и др. Най-често сигнали са свързани с некачествени продукти според преценката на потребителя. Сигналите за развалени продукти или продукти с необичайно съдържание са 108 броя. 32 обаждания са регистрирани за продукти с изтекъл срок на годност.