fbpx Българки учени могат да кандидатстват за престижните награди „За жените в науката“ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Българки учени могат да кандидатстват за престижните награди „За жените в науката“

Три награди от по 5000 евро всяка ще бъдат връчени тази година в България на дамите с най-смели научни идеи. Жени учени от цялата страна могат да се борят за тях, като подадат кандидатура за престижния научен конкурс „За жените в науката“ в рамките на удължения срок до 31 май 2021 г. 

За 11-а поредна година организаторите Националната комисия за ЮНЕСКО в България, СУ „Св. Климент Охридски“ и L'Oréal България търсят най-талантливите дами, учещи и работещи в сферата на природните науки, които ще отличат. Освен че са финансов стимул за местните научни таланти, наградите „За жените в науката“ целят да подпомогнат развитието на науката в страната и да мотивират повече млади хора у нас да изберат кариера в тази сфера, чиято роля през последната пандемична година за пореден път се доказа като ключова за развитието на света.

„За жените в науката“ е сред най-реномираните научни конкурси в България, който се провежда у нас от 2011 г. Стипендиите по програмата се отпускат всяка година с цел да подпомогнат изследователската кариера на млади жени учени в България. За тазгодишното издание на Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ у нас могат да кандидатстват дами учени от цялата страна. Необходимо е те да бъдат на възраст до 35 години, да са докторанти или вече да са защитили докторска степен, да се занимават с изследвания в сферата на природните науки и да разработят свой иновативен научен проект с потенциално национално или глобално значение.

Подробна информация за конкурса е достъпна на официалния сайт на програмата: www.zajenitevnaukata.bg. Крайният срок за изпращане на кандидатурите е 31 май 2021 г.

Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ е уникален за България и света конкурс. У нас той се провежда вече над 10 години в партньорство между Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L'Oréal България.

За тези 10 години програмата успя да се наложи като един от най-престижите и очаквани научни конкурси в страната и да отличи 27 великолепни дами за техния впечатляващ научен потенциал, постижения и любов към изследователската дейност с общ награден фонд от 135 000 евро. Всяка година кандидатурите се оценяват от експертно жури, съставено от водещи специалисти от научната гилдия в страната.

Победителките за 2021 г. ще бъдат обявени на официална церемония през есента, след която ще получат и стипендиите си по 5000 евро, предназначени да подпомогнат тяхната изследователска дейност в България.

В глобален план програмата цели да повиши броя на дамите в науката (едва 29%* от учените в света са жени и само 3% от Нобеловите награди за наука са били присъждани на дами) и да постигне полово равенство в тази сфера.

Една от стипендиантките ще спечели и възможност да се бори за едно от 15-те международни отличия на L'Oréal и ЮНЕСКО по програмата International Rising Talents. 15-те победителки са селектирани измежду най-добрите стипендианти в националните и регионалните издания на „За жените в науката“ от съответната година. Талантливите носителки на международнoто отличие получават възможността научните им проекти да блеснат на международната научна сцена, както и финансово поощрение от 15 000 евро.