fbpx Търсят българския Бил Гейтс | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Търсят българския Бил Гейтс

Център за иновации започва работа в Мобилтел. Неговата цел е да създаде общност от иноватори в България, като компанията ще инвестира и подпомага реализацията на добрите им технологични идеи.

Всеки човек може да изпрати описание на своята новаторска идея на idea@mobiltel.bg. В рамките на една седмица Мобилтел ще направи техническа и бизнес оценка на предложението, след което ще се свързва с автора на идеята. Ако компанията вижда реализация на предложението в рамките на следващите 3-5 години, ще инвестира в него или ще съдейства то да бъде реализирано от друга компания-партньор на телекома.

Ще следват 2-3 месеца за разработване на прототип на идеята, след което новосъздаденият продукт ще бъде тестван в неговата бета версия в т.нар. Тест зона. Тя обединява всички, които искат да изпробват продуктите, преди да придобият търговски вид. Ако потребителите харесат даден прототип, той ще бъде превръщан в реален търговски продукт. 

„Склонни сме да инвестираме и шестцифрени суми, ако виждаме потенциал в една идея“, каза днес при представянето на центъра Красен Хинков, директор „Нови пазари и иновации“ в М-Тел. По думите му приоритетните области, в които телекомът ще търси добри идеи, са т.нар. умни градове, свързани къщи, интернет на бъдещето, комуникация от близки разстояния. „Ще работим с университети, инвестиционни фондове, наши компании-партньори“, добави Хинков. Според него е възможно голяма част от предложените идеи да се окажат неприложими за пазара, но също така е възможно центърът да стане откривател на българския Бил Гейтс, на иноватори, за които да се чуе в чужбина.