fbpx България ще привлича все повече нови чуждестранни инвестиции | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

България ще привлича все повече нови чуждестранни инвестиции

 „Макроикономическите и финансови условия в България, както и сложната геополитическата ситуация в момента оформят страната ни като остров на стабилност. Това е възможност за привличане на нови чуждестранни инвестиции“. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на „Бизнес форум България – Испания“, който се проведе днес. Той посочи още, че привличането на чуждестранни инвестиции е един от приоритетите на правителството, но за да се постигнат оптимални резултати е необходимо да има и политическа стабилност. „Смятам, че подобна политическа стабилност вече се усеща. Това се коментира и по срещите ми с представители на бизнеса“, допълни министър Лукарски. Не по-малко определящо по негови думи е и провеждането на съдебната реформа, тъй като към момента няма никаква прогнозируемост за дадена инвестиция.

„България винаги е поддържала своята стабилност благодарение на дисциплината, която е спазвала през годините. Сега е време да расте“. Това заяви от своя страна министърът на външните работи и сътрудничеството на Испания Хосе Мануел Гарсия Маргайо. Той допълни, че Испания има сериозен опит в управлението на структурни фондове и това е една от сферите, в които двете страни могат да си сътрудничат.

Един от основните въпроси, които представители на испанския бизнес поставиха на срещата бе именно степента на усвояване на европейските средства. В отговор министър Лукарски посочи, че за разлика от правителството на премиера Орешарски сега почти всички фондове са размразени. „Факт е, че получавахме доста пари, но усвоявахме много малко“, допълни министър Лукарски, като заяви, че основна цел на настоящото правителство е използването на европейски пари да бъде максимално. Той посочи още, че по Оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност“ 2014 – 2020 (ОПИК), която е управлявана от Министерство на икономиката са заложени нови критерии за оценка, които ще съдействат за достигането на средствата до максимален брой бенефициенти. „В предходния програмен период имаше сериозна концентрация на средства по програмата в определен кръг фирми. Сега това няма да е възможно“, обясни министър Лукарски. Той допълни, че са предвидени по-малък брой точки за фирми, които вече са били бенефициенти по ОПИК определен брой пъти, като по този начин ще се постигне по-висока ефективност на разходваните средства и съответно по-висока степен на усвояване. По негови думи възможност за участие по ОПИК съществува и за испанските фирми у нас, които биха могли да се включат чрез смесени предприятия с български фирми.

За подобряване на бизнес средата и повишаване на конкурентноспособността на българската икономика министър Лукарски посочи, че един от приоритетите в програмата на Министерство на икономиката е намаляване на административната тежест. Една от мерките, които се обсъждат е въвеждането на оценката на въздействие. Министър Маргайо обясни, че провежданата политика от настоящото правителство в Испания е насочена именно към премахване на всички пречки пред испанската конкурентноспособност. Като пример той посочи, че са организирали поредица срещи с малки и средни предприятия, на които са идентифицирани 6000 локални и местни нормативни акта, които затрудняват бизнеса и които в последствие са адресирани и оптимизирани.

На срещата бяха обсъдени и перспективите пред България при влизане на страната ни в еврозоната. Министър Маргайо бе категоричен, че приемането на Испания в еврозоната е бил един от най-успешните проекти, като отправи препоръка България да предприеме необходимите мерки, за да последва този пример.