fbpx Туристическата мода, наречена село Чифлик | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Туристическата мода, наречена село Чифлик

етикети

Парата се издига и като че ли замъглява делника, а съзнанието се пренася в друг свят. Небето е разпръснало хиляди звезди и луната закачливо се усмихва, а една студена бира ви очаква на ръба на басейна точно в полунощ. А наоколо може да има и сняг... Като че ли е епизод от филм. Само че този епизод е релност и се разиграва в сърцето на България - в троянското село Чифлик.
Непременно намерете време да прекарате поне един уикенд в това село, което до скоро изобщо не беше известно, а днес е много популярно.


Природата наподобява алпийски пейзаж, а чистотата и спокойствието са уникални. Денем по стръмните ливади пасат овце и кози, реката живописно се вие през селото, а планината е извисила остри върхове. Красиви туристически маршрути ще ви отведат до различни краища на Балкана.
Село Чифлик е разположено по най-горното
течение на река Бели Осъм
в югозападната част на община Троян. До този малък, но живописен град със стари традиции и занаяти, които се практикуват и до днес, може да се стигне по няколко пътя. От София пътувате по магистрала "Хемус" до Ябланица, след което продължавате по първокласния път за Варна още 51 км. На голяма табела, която няма как да не видите, е указана посоката към Троян - има още 21 км, а до с. Чифлик - 15 км, като първо се минава през с. Бели Осъм.
Идващите от Южна България трябва да пресекат връх Беклемето
на известния Троянски проход, който свързва село Кърнаре и Троян. Нужно е особено внимание в този участък, защото пътят е тесен, с много завои и често мъглите са почти непрогледни. Проходът е дълъг 49 км и свършва в началото на с. Бели Осъм, а оттам продължава към Чифлик (Имайте предвид особеността на троянския диалект - тук хората са свикнали да членуват всяка дума. Те дори казват на града си Троянът! Но това носи особен, запомнящ се чар на този край на България).
До Троян може да стигнете и от Тетевен, като минете през курортните села Рибарица и Шипково - разстоянието е 55 км. Там изкачването и спускането с доста завои са сериозни, но не натежава, защото са съпроводени от феноменални природни гледки, откриващи панорамата на целия Балкан.
В момента село Чифлик прилича на скъп алпийски курорт
Всяка година по склоновете на Балкана изникват по няколко нови живописни хотелчета. Те имат по 5-6 стаи и предлагат закуска - не пропускайте истинското овче кисело мляко. Условията са почти луксозни, а посетителят остава направо "шокиран" от любезността на домакините. Персоналът е научен да бъде любезен! Сигурно ще минат още години, докато спрем да се учудваме на факта "обслужване", който е в основата на туристическия бизнес. Може би не трябва да се забравя и пословичната гостоприемност на балканджиите. Няма как да влезете в някоя къща и да не ви почерпят.Почивните станции в селото имат голяма леглова база, но там условията са малко по-спартански, въпреки че навсякъде е топло и водата от чешмите е минерална. Но тъй като модата бързо се разпростира, свободни места почти никога няма. За да не се наложи да преспивате на открито в басейна, трябва да направите резервация две седмици предварително.
Безспорно най-голямата екзотика в Чифлик са минералните басейни пред почивните бази и хотелите - те целогодишно са пълни с минерална вода, чиято температура е около 36-38о. Ползването им е включено в цената на нощувките на съответната база. Наистина е невероятно удоволствие например в полунощ да влезете в топлата вода. Тялото се загрява и после поне 10-ина минути можете да стоите на открито, дори да има сняг. Най-критична е отсечката от базата до водата, но разстоянието е едва 4-5 метра. Всъщност в Чифлик зимата не е много студена и люта. Климатът е умерен и слънцето грее често.
В селото има няколко кръчми, освен тези към почивните бази. Навсякъде предлагат вкусна скара и още много специалитети, като качамак например. Но безспорно хитът е троянската сливова ракия. Няма да усетите как чашките се пълнят една след друга. И приказката върви та не спира... На сутринта главата е бистра и чиста като планинския въздух, а сте спали само няколко часа.