fbpx Накъде след Covid-19? Глобални технологични прогнози за туризма, финансовия сектор и здравеопазването | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Накъде след Covid-19? Глобални технологични прогнози за туризма, финансовия сектор и здравеопазването

Появата на Covid-19 безспорно е едно от най-сериозните и непредвидени събития в нашето съвремие, което със сигурност ще продължи да влияе на обществения живот дълго след края на пандемията. Предвидими ли са последствията и какво могат да очакват представителите на различните бизнес сектори? Международната консултантска компания DataArt публикува прогнозен доклад, свързан с развитието на технологиите под влиянието на Covid-19, очертавайки факторите, които ще повлияят на различните индустрии след пандемията. Ето какво показват анализите и какви са основните акценти от доклада:

Туризъм

Туристическият бранш е сред най-засегнатите в следствие на разпространението на Covid-19 в световен мащаб. Стигна се до сериозен ръст на безработицата и огромен брой отменени резервации.

Според експертите от технологичната дивизия на DataArt, посветена на „Туризъм и пътувания“, след отшумяването на кризата туристическите компании, които успеят да проявят гъвкавост, ще отчетат постепенно възстановяване и все по-активно ще използват ИТ решения, за да установят мащабируеми операции и да прилагат мерки за безопасност. Тук се включват:

 • Безконтактни технологии
 • Лицевото разпознаване
 • Гласовото активиране
 • Системи за самообслужване
 • Чат ботове за взаимодействие с клиенти
 • Дистанционно чекиране и др.

Според прогнозите на DataArt, внедряванията на интелигентни UV-базирани технологии за дезинфекция ще се увеличат и ще бъдат прилагани на ескалатори, асансьори, хотелски стаи, самолетни салони, автомобили под наем и др. Прогнозите сочат още, че предстои да видим все повече нови технологични решения, които ще предлагат възможност за прецизно преброяване на голям брой хора, намиращи се в помещения на закрито, като по този начин ще могат проактивно да се докладват нарушения.

Нов бизнес модел

Бизнес моделът на част от хотелиерите, самолетните и туроператорските компании също ще се промени. Ако до момента пазарът даваше превес на големите обеми, то след пандемията се отваря ниша за компании, които оперират с малък брой хора -  от авиокомпании, които летят с ограничен брой пътници, до ресторанти с малко на брой маси. Това обаче води до увеличение на разходите, които могат да бъдат компенсирани чрез внедряване на технологии, които да автоматизират процесите и да повишат производителността, посочват от DataArt.

Консолидация на пазара и инвестиции в анализ на потребителското поведение

Консолидацията в туристическия бранш е твърде вероятна, а доминиращите играчи, разполагащи с по-голям финансов ресурс, все повече ще инвестират в анализ на данните за поведението на потребителите. Тези данни ще бъдат използвани за разработване на персонализирано клиентско съдържание и за кръстосани продажби. Клиентите все по-често ще получават туристически оферти, които много прецизно да отговарят на техните търсения и предпочитания.

Финанси

Информационните технологии бяха неизменна част от финансовия сектор още преди появата на Covid-19. Очаква се тази тенденция да продължи, а инвестициите да се насочват към високотехнологични решения, които да прецизират работните процеси и да улеснят дистанционното обслужване. Тук се включват:

 • Автоматизация на финансовите операции
 • Изкуствен интелект
 • Машинно обучение с цел по-ефективно управление на активи
 • Оперативна съвместимост на системите
 • Високоскалируеми облачни технологии
 • Внедряване на блокчейн решения и др.

Според експертите от DataArt ресурсите ще бъдат насочени към създаването на условия за работа от разстояние за банки и други финансови институции, които се оказаха в невъзможност да реализират подобен режим на дейност по време на социалното дистанциране.

Друга тенденция е компаниите, които все още имат локални центрове за съхранение на данни, да насочват усилия към преминаване в облака.

Дигитална трансформация

Много от наследените бизнес процеси при компаниите, опериращи в сферата на финансите, включват хартиени документи и сериозен човешки ресурс. Сега те ще трябва да инвестират в дигитална трансформация, която да им позволи да спестят време и средства. Интелигентните технологии за автоматизация ще играят важна роля в тази трансформация, но фокусът ще се измести от автоматизиране на отделни задачи и процеси, към цялостен реинженеринг на бизнес процесите.

Застрахователните компании ще внедряват решения за дистанционно обслужване

Компаниите от застрахователния сектор, които искат да увеличат своя пазарен дял, също трябва да инвестират в подобряването на потребителското изживяване и в автоматизацията на процесите.

Тъй като завеждането на претенции се превърна в проблем поради невъзможността да се правят лични проверки в периода на социална изолация, занапред усилията ще се насочат към високотехнологични решения, позволяващи проверки от разстояние.

Клиентите ще могат да купуват онлайн полици, агентите ще имат достъп до интелигентни уеб базирани услуги, а служителите, занимаващи се със завеждане на щети, ще могат да правят прецизни виртуални проверки.

Здравеопазване

Според прогнозния доклад на DataArt, в следствие на Covid-19 все повече ще се развиват технологични решения, доказващи здравния статус на хората при пътуване.

Тук се включват:

 • Измерване на температурата на пътниците чрез термокамери с най-високо ниво на прецизност
 • Лабораторни устройства за бързи тестове в реално време
 • Методи за удостоверяване на клинично здрави пациенти чрез дигитални сертификати и приложения
 • Интегриране на здравния и имунизационен статус към документите за пътуване

Технологичните решения ще се насочат и към психичното здраве

Социалната изолация, в комбинация с повишената безработица в следствие на пандемията, вероятно ще доведат до нарастваща нужда от нов тип услуги, насочени към психичното здраве. Подобни стъпки вече са налице с появата на телепсихиатрията, както и при услугите за виртуално лечение на зависимости, като например платформата Monument.

Бум в телемедицината

Телемедицината е друга сфера в областта на здравеопазването, която се очаква да претърпи сериозно технологично развитие. Операциите и диагностиката от разстояние вече са факт, но предстои да се превърнат в нещо регулярно. Развитието на телемедицината ще направи здравеопазването далеч по-достъпно, особено в отдалечените региони, при които има недостиг на здравни работници.

Изкуствен интелект и машинно обучение в създаването на ваксини

Създаването на ваксини и бързото им пускане в употреба ще е все по-голям приоритет. Изкуственият интелект и машинното обучение ще бъдат активно прилагани за тази цел. Дори в момента този тип технологии се използват за разработването на ваксина за Covid-19, но предстои процесите да се прецизират и да станат по-ефективни, посочват от DataArt.