fbpx Ученици от новите биосферни паркове се обучават чрез интерактивни онлайн методи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ученици от новите биосферни паркове се обучават чрез интерактивни онлайн методи

Ученици от новите биосферни паркове се обучават чрез интерактивни онлайн методи

Екип на Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) активно подготвя младежи за посланици на съвременните биосферни паркове “Узунбуджак” (община Малко Търново), “Червената стена” (община Асеновград), “Централен Балкан” (община Троян) и “Сребърна” (община Силистра). Първото обучение в Малко Търново беше проведено на живо и посветено на различните ползи от биосферните паркове. Последваха и онлайн обучения с активни ученици от езиковата гимназия в Троян и Силистра, както и творчески настроени младежи от ОДК Силистра, на които учениците имаха възможноста да се запознаят с екипа на БФБ и да научат повече за различните биосферни паркове по света и в техния район.

Част от уебинарите бяха водени от един от участниците в Младежкия форум, посветен на програмата „Човекът и биосферата“, проведен в Италия под патронажа на ЮНЕСКО. Учениците от новите разширени биосферни паркове успяха да научат повече за програмата на ЮНЕСКО от първа ръка и да си зададат въпросът кое прави техните райони уникални. Работата с училищата се осъществява и с подкрепта на местните институции като Общините Силистра, Малко Търново и Троян, Прородонаучен музей Сребърна, Дирекциите на Природен парк Странджа и на Национален парк Централен Балкан.

Проектът “You(th) can DO IT! Биосферните паркове през очите на младежта” финансиран от Мтел еко грант- „Природа с бъдеще“ цели да насърчи младежите да се превърнат в посланици на идеята за опазване на биоразнообразието и устойчивото развитие на своите райони. След като се запознаят с основните термини, учениците ще бъдат обучени от доброволци на Уикипедия как да редактират страници в онлайн енциклопедията, както и как да подготвят добри презентации. Целта е новите посланници на биосферните паркове да се включат в конкретни професионални дейности, а именно създаване на интернет-страници в енциклопедия Уикипедия на български и английски език, организиране на ученически уебинар и подготовка на презентации за новите паркове пред техни съученици от страната.