fbpx Липсата на кадри е най-сериозният проблем в хотелиерството | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Липсата на кадри е най-сериозният проблем в хотелиерството

Най-сериозните предизвикателства пред хотелиерите през 2021 г.

Една трета от родните хотелиери посочват липсата на кадри като най-сериозен проблем през 2021 г, а също толкова категорични са, че растящите цени на електроенергията е голям пробблем. Изискването за представяне на зелен сертификат при посещение на ресторант, спа център и за организирани събития е било най-сериозната пречка за бизнеса на 14,4% от респондентите, а на четвърто място, с 11,7%, се класира липсата на адекватен маркетинг на дестинация „България“ на международните пазари. Това показван резултатите от националното допитване, което Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (BAHE) проведе между 13 и 17 декември.

Кой ще работи в хотелите в близко бъдеще?

През последните 2-3 години, във все повече хотелски издания и събития на Запад се коментира навлизането на нови технологични решения и особено на роботи в хотелите. Причината е прозаична – броят на младите, готови да започнат работа или да получат образование в тази област намалява прогресивно.

И у нас, липсата за персонал е надвиснала като дамоклев меч както над градските, така и над ваканционните и спа хотели. И докато в допитването на ВАНЕ в началото на тази година малко над 50% от респондентите бяха категорични, че в близките месеци се очертава сериозна липса на персонал, то сега, в края на годината, техният дял скача на над 80%. Кризата за служители изпъква най-ясно при т.нар. изпълнителски позиции – камериерки, сервитьори, бармани и пр.

Поскъпването на живота ще се отрази  и върху цените на нощувките

Метафорично, в момента хотелиерите са в ролята на плънката на сандвич, поставен между плочите на грила – отдолу е натискът от повишаването на цените на електроенергията, труда и в общи линии всички останали оперативни разходи, а отгоре – ирационалните очаквания на туроператорите и туристите, че цените на нощувките трябва да се запазят или дори да се понижат в сравнение с периода преди пандемията.

И въпреки че решението се отлага до последно, то е единственото възможно – 80% от хотелиерите потвърждават, че в близките месеци ще се наложи да повишат цените на нощувките, за да оцелеят. На въпроса „С колко?“, близо половината от респондентите залагат на повишение между 10 и 20%, а малко по-малко (40%) са на мнение, че биха се справили и с повишение до 10%.

Светлина в тунела все пак има

Повечето от мениджърите и собствениците на хотели (46%) са на мнение, че през 2021 г. бизнес климатът като цяло се е подобрил. Нещо повече – над 50% от тях очакват, че 2022 г. ще бъде по-добра от настоящата година.

По-конкретно, оптимистичен нюанс се очертава при отговорите на въпроса „Очаквате ли ръст на заетостта във Вашия хотел през следващата година?“. Тук 46% от анкетираните отговарят положително, 34% все още не могат да преценят, а едва 20% са консервативно настроени.

Попитани за периода, в който очакват възстановяване на техния бизнес до предпандемичните нива, процентът на хотелиерите, които очакват това да стане до две години (43%) е почти изравнен с тези, които са на мнение, че възстановяването ще отнеме повече – три до пет години (39%).  Все пак, процентът на последните спада значително в сравнение с допитването отпреди половин година, когато те са били цели 60% от анкетираните.