fbpx Над половината компании наемат нов ръководен персонал | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Над половината компании наемат нов ръководен персонал

62% от българските компании в момента наемат нов ръководен персонал, което е с 14% повече от данните за Декември 2011 според изследване на Антал Интернешънал . България отбелязва най-високия процент по този показател в Източна Европа и Евразия. В другите държави, например в Русия, този процент е паднал от 67% в края на 2011 година до 58% в началото на 2012. В Турция тенденцията е аналогична – значителен спад от 74% до 41%. 57% от компаниите в Полша и 49% от тези в Румъния наемат нови управленски кадри.

Процентът компании в България, освобождаващи управленския се персонал в началото на 2012 година, е 37%. Този показател се очаква да остане стабилен през следващите три месеца.
‘Според консултантите на Антал Интернешънал и мениджърите, участващи в проучването, независимо дали пазарът на труда е динамичен или не, конкуренцията за привличането на най-талантливите кадри на управленско ниво е жестока. Компаниите търсят комбинация от умения – ефективно управление и развитие на човешките ресурси, точна и ясна комуникация, търговски и предприемачески нюх, иновативност. Тези качества, за съжаление, се срещат все по-рядко на пазара на труда. А бизнесът днес трябва постоянно да се променя и адаптира за да се възползва пълноценно от възможностите и предизвикателствата, които кризата предлага. Икономическата ситуация няма да се промени в положителен аспект, затова трябва да се наблегне на развитието на самите таланти, казва Изпълнителният директор на Антал Интернешънал, Тони Гуудуин.

Според годишно проучване на Price Waterhouse Coopers , липсата на таланти сама по себе си не е проблем. Проблемът идва от липсата на правилните таланти. Това означава, че независимо дали сме в Бангалор, Пекин, Бирмингам или София, вечната ‘борба за таланти’ може да се превърне в нерешима задача за бизнеса, допълва Гуудин.