fbpx Учредиха Косовско-българска търговска камара | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Учредиха Косовско-българска търговска камара

На официалната церемония бе учредена Косовско-българска търговска камара (КБТК).

„Ще бъдем силния глас на бизнеса пред властите и институциите в Косово и в България.“, с тези встъпителни думи започна речта си Томислав Цолов, един от инициаторите на проекта за създаване на Косовско-българската търговска камара и председател на Управителния съвет на КБТК, като ясно подчерта целите на Камарата – да насърчава и подпомага търговските дейности между двете държави.

Соломон Паси, външният министър на България, който изигра историческа роля в признаването на Република Косово, беше поканен да говори веднага след г-н Цолов. В приветственото си слово г-н Паси изказа подкрепа за създаването на такава институция и заяви, че като член на КБТК ще продължи да допринася за икономическото развитие на отношенията между двете страни.

„Камарата вече работи и очаквам да бъде платформа за колаборация, да задоволява нуждите на бизнесите и чрез нея да видим повече от Косово в България и повече от България в Косово.“, допълни Н.Пр. Делфин Плана, посланик на Република Косово. Посланикът също сподели, че КБТК е най-голямото постижение за мандата му в България, което ще продължи дълги години да бъде ключов елемент в добрите дипломатически отношения между двете страни и всеки с бизнес нюх ще оцени колко полезно ще бъде членството в камарата. На събитието Н.Пр. Делфин Плана бе награден със „Златна лаврова клонка“ от българското Министерство на външните работи – най-почетната награда за изключителен принос за развитието и задълбочаването на двустранните отношения с чужда държава. Наградата бе връчена от заместник-министърът на външните работи на Р. България - Елена Шекерлетова.

“Икономическите партньорства и колаборация са движещи сили в днешния геополитически свят. Не само между бизнеси, но и между хора. Вярвам и очаквам големи постижения от тази камара.“, заяви Лиза Гаши, заместник-министър на външните работи на Р. Косово, която използва времето си на сцената да пожелае късмет и успех на начинанието.

Сред гостите, участващи в церемонията бяха г-жа Елена Шекерлетова, заместник-министър на външните работи на Р. България, и г-н  Ментор Арифай, заместник-министър на индустрията, предприемачеството и търговията на Р. Косово, които пожелаха успех на Камарата.

Приветствено видеообръщение беше отправено от Косовската стопанска камара.