fbpx Умните градове настъпват | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Умните градове настъпват

В близко бъдеще градовете ще имат нужда от все повече устойчивост и технологии, за да посрещнат идващите предизвикателства. Ноу-хауто на Шнайдер Електрик включва редица приложения, които дават отговор на тази нужда.

„В следващите 40 години ще станем свидетели на една градска технологична революция. Концентрацията на населението в градовете и нарастващият недостиг на ресурси ще имат сериозни последици за мобилността, качеството на въздуха, здравни услуги и т.н.”, сподели Хулио Родригес, изпълнителен вицепрезидент „Глобални операции” в Шнайдер Електрик. „Понастоящем Шнайдер Електрик работи с над 200 града в интелигентни управленски проекти. Новият център ще повиши капацитета ни за осигуряване на иновативни съвременни решения за градовете,” допълни той.

„Ние сме готови да подкрепим българските общини с обучения и консултации и вече сме се срещали с представители на местните власти, за да ги запознаем подробно с техническия капацитет на системите ни. Освен това вече сме работили с общини в рамките на обучения по енергиен мениджмънт, като един от ключовите елементи на интелигентния град. Мисля, че в България има добро общо разбиране на принципите на устойчивост и енергийна ефективност, така че това, което е нужно оттук нататък, е повече практическо действие,” допълва Кристоф Де-Лафарж, директор на Шнайдер Електрик за Бъглария.

Затова компанията създава в Барселона (Испания) първия си център за върхови научни постижения, който ще се фокусира върху интелигентни решения за градовете. Той ще бъде напълно оперативен до средата на 2016 г. и в него ще работят 40 изследователи. Ще бъде изграден в едно общо пространство с изследователския център на Cisco, като по този начин допълнително се насърчава обмена на ноу-хоу между двете компании.