fbpx Услугата SPARK с нов партньор | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Услугата SPARK с нов партньор

В София вече има 60 електромобила в car sharing услугата SPARK. Платформата успя за петте месеца от стартирането си да увеличи двойно автопарка и да разшири почти двойно зоните, в които може да се наеме или освободи електромобил. Ключова роля за успеха на SPARK имат двата основни партньора ДЗИ, основен застраховател на електромобилите, и Порше България, основен доставчик на електромобилите.

„Щастлив съм да заявя, че представянето на SPARK надмина очакванията ни. За пет месеца достигнахме 60 електромобила, над 10 000 регистрирани потребителя, около 150 индивидуални сесии на ден и два пъти по-голяма зона за наем и освобождаване на колите. Изключително сме благодарни на нашите партньори от  ДЗИ, които са една от малкото модерни застрахователни компании в България, които се съгласиха да бъдат партньор на високотехнологична дигитална услуга като нашата, и, разбира се, на Порше България, които доставят автомобилите и полагат огромни усилия да развият пазара на електромобили у нас. Представянето на SPARK ни дава увереност да си поставим високи цели – 100 електромобила до края на 2018 г., 250 до края на 2019 г.“ коментира Стефан Спасов, изпълнителен директор на SPARK.

„Горд съм, че ДЗИ е основен застраховател на електромобилите на иновативната и екологична услуга SPARK. Споделеният транспорт става все по-разпространен в света и ние в ДЗИ имаме готовност да подкрепим развитието на тези тенденции и в България. Дигиталната трансформация ще бъде ключова за успеха на застрахователния сектор в идните години. В ежедневната си работа ДЗИ се стреми да отговори на непрестанно променящите се клиентски нужди за интегриране на повече дигитални услуги, което освен до спестяване на време, води и до намаляване на екологичния ни отпечатък върху природата“, заяви Коста Чолаков, главен изпълнителен директор на ДЗИ.
В подкрепа на стратегията си за дигитализация ДЗИ увеличава услугите, които предлага онлайн през портала e.dzi.bg. Делът на реализираните продажби онлайн е висок – 36% от поисканите оферти онлайн са се превърнали в полици. Известяването и проверката на статуса на щетата пък са най-често използваните услуги онлайн. За една година клиентите са проверили 12 000 пъти статуса на щета през електронната платформа.
Допълнително улеснение за клиентите е, че екипът на ДЗИ и посредниците завеждат щети, като ги заснемат с мобилни устройства. Работата на ДЗИ с посредниците по издаване и подновяване на полици, е-квитанции, отчети също вече е дигитализирана. През 2017 г. чрез портала са подадени над 93 000 отчета. А чрез използването на мобилни устройства ДЗИ ще редуцира използването на хартия средно с около 300 000 страници на година, което се равнява на повече от 25 спасени дървета.

По време на събитието ДЗИ представи още използването на дронове при огледи и заснемане на застрахователни събития при земеделските култури. 18,7% от общия брой на щетите в агросектора са били заснети с дрон и обработени от специализиран софтуер за по-прецизна оценка, което е спестило близо 200 човеко часа за огледи „на терен“ на ДЗИ и клиентите им.

„Гордеем се, че именно Volkswagen е партньор на SPARK и нашият най-малък модел Volkswagen e-up! в момента поставя София сред най-модерните столици по света с услугата споделено ползване на електрически автомобил.”, подчертава Маркус Татцер, изпълнителен директор на Порше БГ, официален вносител леките и лекотоварни автомобили с марка Volkswagen и Audi за България. „Освен удобството, екологичността и удоволствието, което e-up! предлага, той се превръща в посланик и учител по електормобилност и я прави буквално достъпна за всеки със смартфон.”, допълва Татцер.

До 2050 година статистиката сочи, че 70% от увеличаващото се население на Земята ще живее в градски пространства. Това поставя ролята на човешката ежедневна мобилност в драматична светлина, както никога досега. Според марката Volkswagen, бъдещето на мобилността е в нашите ръце и в ръцете на производителите на автомобили.  Мобилността трябва да се пресъздаде и открие за нова ера. В нея са най-големите потенциални проблеми, там лежи и най-големият потенциал за промяна и радикални решения.

Volkswagen е световен лидер с 6.23 млн. доставени автомобила през 2017 г. и всяко действие на немската марка се отразява на милиони хора по света. Повече от 70 години силата на марка е в това да прави технологиите и мобилността достъпни до колкото се може повече хора. С появата си през 20-и век Beetle и Golf изцяло отварят нови страници в достъпността на иновациите и дизайна за масова употреба. И така ще бъде и в бъдеще. Новият най-масов и обичан от хората модел на електрическата трансформация да бъде отново Volkswagen.

От няколко години насам Volkswagen следва безпрецентна стратегия за инвестиции в разработка на електромобили, автономни превозни средства и мобилни услуги от нова ера за градското население. По-малко от две години ни делят до излизането на електрическото семейство автомобили Volkswagen I.D. – футуристични автомобили с пробег над 500км, достъпна цена и разработени върху архитектура от ново поколение, специално създадена за електромобили.

SPARK е услуга от ново поколение, която позволява откриване и наемане на електрически автомобил през мобилен телефон, независимо дали искате да ползвате услугата 15 минути или няколко дни. След ползване на услугата, може да оставите колата в „синя“ или „зелена“ зона, където електромобилите спират безплатно, или в определените за целта зони извън центъра на София. Spark е съвместен проект на Eldrive, компания специализирана в изграждане и управление на инфраструктура от зарядни станции за електромобили и гъвкави схеми за дългосрочно наемане на електромобили, и литовската компания Ride Share, която предлага аналогична услуга за споделена мобилност с електромобили във Вилнюс, Литва.