fbpx Уважавани личности получиха наградите на фондация Св.Иван Рилски | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Уважавани личности получиха наградите на фондация Св.Иван Рилски

По време на официална церемония в столицата бяха връчени годишните награди на Фондация „Св. Иван Рилски”, които са под патронажа на г-жа Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България. Наградите се присъждат на хора с доказан професионализъм и високи заслуги в медицината, както и за активна обществена дейност в сферата на здравеопазването.

Фондацията е учредена от д-р Елиза Георгиева и съпругът и д-р Йордан Георгиев, които са собственици на болница СВ. Панталеймон в Плевен.

Специално за списанието д-р Елиза Георгиева сподели: „Като обикаляхме селата в региона на Плевен, ни направи впечатление, че много хора са без зъби и криеха устата си с ръка като говореха. Чудехме се как да намерим финансирене, за да им помогнем и в края на 2011 г. се роди идеята да създадем фондация и да развиваме две направления - зъбни протези и рак на млечната жлеза. Наша гордост е, че сме създали първият мобилен стоматологичен кабинет и примерът са оказа заразен, защото след това и други лекари направиха подобни мобилни кабинети в страната. Вече го правим четвърти сезон. Радостта от това да даваш, не може да сравни с нищо. Когато хората получиха първите протези не вярваха какво се случва, а аз направо летях. След това вече станаха опашки от чакащи хора. Този първи акт се е запечатал в съзнанието и ще остане завинаги.

По направлението карцином на млечната жлеза работим също активно и вече имаме 5 дарени операции. Създадохме група за споделяне на опит и подкрепа, имаме назначен психолог, който работи с жените и те се чувстват много добре.

Миналата година учредихме първите наградите, за да покажем доброто и добрите практики. В тази толкова болна тема като здравеопазването трябва да се отличават заслужилите. Ние имаме лекари на световно ниво и като цяло трябва да се върне доверието в лекаря, защото ако го няма, тогава няма добър резултат.“

Тази година Проф. Иван Черноземски бе отличен в категория „Онкология”, Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община получи статуетка за кампанията: „За да си здрава утре, прегледай се днес!” в категория „Благотворителност”. В специалната категория „Приятел на фондацията” бе отличена Силвия Кацарова. Антоанета Рапонска, водеща на сутрешния блок „Добро утро с БНТ 2” бе отличена в категория „Здравна журналистика”.

Фондация „Св. Иван Рилски” присъди и специална грамота “Отговорност и грижа” на д-р Неделя Щонова – автор и водещ на „Духът на здравето” за образователната и иновативна инициатива “Заедно срещу инсулта”. Наградата в категория „Пациентска организация” отиде за Център за защита правата в здравеопазването, която бе приета от председателя на УС – д-р Стойчо Кацаров и Ангелина Бонева – член на УС. В категория „Дентална медицина” статиетка получи д-р Евгений Миронов, а Ани Владимирова бе отличена в категория „Психология”. Д-р Алцек Цеков бе отличена в категория „Образна диагностика”, а доц. д-р Георги Байчев в категория „Онкохирургия”. Гери Дончева, която беше и една от водещите на вечерта получи награда в категория „Приятел на Фондацията”.

Всеки от наградените получи пластиката „Благотворение” на скулптора и живописец Венцислав Василев, изработена специално за годишните награди на Фондация „Св. Иван Рилски”. Пластиката представлява фигура на жена, чиято коса прелива в издигнато сърце и е символ на красивата женственост и сила на дамите, преминали операция от рак на гърдата.

Специален поздравителен адрес до д-р Елиза Георгиева и д-р Йордан Георгиев по повод официалната церемония по връчването на годишните награди на фондация „Св. Иван Рилски” изпрати Д-р Петър Москов, министър на Здравеопазването.

Изключително много представители на политическия, бизнес, медицинския и културен елит уважиха събитието. Специален гост бе и Цецка Цачева – председател на Народното събрание, която връчи и една от наградите.

Силвия Кацарова поздрави гостите с песента „Големият кораб минава”, а малката Симона Иванова изпълни обичани български песни заедно с Плевенската филхармония. На финала на вечерта се проведе и дарителска томбола, в която бяха раздадени много награди, предоставени от спонсори на събитието. 

Списанието е медиен партньор на събитието.