fbpx Увеличение в онлайн предлагането на автомобилни гуми и джанти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Увеличение в онлайн предлагането на автомобилни гуми и джанти

Увеличение в предлагането на гуми и джанти през март тази година спрямо същия период за 2021 г. отчита платформа за онлайн търговия OLX. Предлагането на гуми в платформата се е увеличило с 310%, а това на джанти – с 302%.

Въпреки това се наблюдава тенденция за спад в търсенето на гуми – с близо 4% през февруари 2022 спрямо февруари 2021 г. Спад се наблюдава и през март. В категория „джанти“ OLX отчита увеличение през януари и февруари в търсенето съответно от 31% и 20% спрямо същите месеци предходната година, а през март - 7,5%.

За 2021 година OLX отчита високи нива на дисбаланс между търсене и предлагане от март, когато са регистрирани общо 14 152 търсения на гуми, а са били предлагани двойно по-малко – 6 089. Сходна е била и ситуацията относно търсенето и предлагането на джанти. Най-високо е било търсенето на гуми през ноември - 22 801, когато са били активни 8 600 обяви.

С наближаване на първата за тази година смяна на сезонни гуми, отново се наблюдава висока активност в платформата. През изминалия месец март тенденцията се обръща и е налично по-ниско търсене в сравнение с предлагане, но спрямо март миналата година, предлагането е нараснало с 310%.

Очаквано, най-високи са нивата на търсене и предлагане в големите градове – София, Пловдив, Варна и Бургас. Изненадваща е активността от град Вълчедръм, който по предлагане на джанти изпреварва градове като Пазарджик, Асеновград и Сливен с 1002 обяви за периода март 2021 - март 2022. Отчетеното търсене от града също е с високи нива, където за същия период са регистрирани 2823 търсения. С това градът изпреварва Шумен, Добрич и Перник.