fbpx В Беласица канят на фестивал на кестена | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

В Беласица канят на фестивал на кестена

На 25 октомври 2014 г., събота, Дирекцията на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителната агенция по горите  организира за трета поредна година Фестивал на кестена.

Гостите на фестивала ще имат възможност да се насладят на традиционните фолклорни изпълнения на ансамбли от осемте населени места от Подгорието, а това са Беласица, Коларово, Самуилово,  Камена, Яворница, Ключ, Скрът и Габрене, както и на демонстрация на характерни за региона ястия като различни видове баници, пляска, зелеви и лозови  сарми, триен боб, обредни хлябове и много други, които ще бъдат приготвени специално  за празника.

Шатри ще представят най-характерното за всяко едно от селата в района на Подгорието. Продукти, характерни за местността като: кестенов мед, мед от акация, ракия от орехи, от смокини, билки, сок от дренки, пъстри носии, фотоизложба, са само част от богатството, което ще се разкрие пред гостите.

В центъра на събитието отново ще бъдат кестените, които и тази година ще участват в украсата на шатрите. Ще може да се похапват варени и печени кестени, както и сладкиши приготвени от тях.  В програмата е предвиден и Конкурс за най-добро традиционно ястие. 

За любителите на планинските пътеки се предлага разходка с  планински водач по Туристически маршрут „Чудната Беласица“,  който води до местността  Чуката. Тръгването по маршрута ще започне от 16.30 часа, пред шатрата на Българска Фондация Биоразнообразие където и желаещите ще трябва да се запишат.