VIP MINI кино

VIP MINI кино

Точно 80 години след първата прожекция в автокино, която се е случила на 6 юни 1933 г. в Кемдън, Джърси MINI България организира MINI Cinema - първото в света автокино само за автомобили MINI. 

За разлика от обикновените филмови прожекции публиката съставена от 50 автомобила МINI и техните собственици. Сред „гостите” бяха забелязани представители на класическото Mini от различни периоди на миналия век и всички седем съвременни модела MINI – MINI (hatch), MINI Clubman, MINI Cabrio, MINI Roadster, MINI Coupe, MINI Countryman и MINI Paceman. Сред пъстроцветните редици ярко се открояваха и представителите на най-мощния клан на семейството на MINI – суб-бранда MINI John Cooper Works.

В афиша на ексклузивната прожекция присъства емблематичния за марката филм от 1969 г. „Италианска афера” с участието на Майкъл Кейн, в който Mini e един от главните герои.

Историята на Mini започва през 1959 г. Гениалният конструктор Алек Исигонис заместник-директор в Вritish Мotor Сorporation (BMC) предложил създаването на Mini. Той нямал дипломи от математически олимпиади и смятал математиката за „неприятел на всяко креативно човешко същество”. За сметка на това въодушевявал своя колектив с богатството на идеите си, с ентусиазма си и с отказа си да допуска компромиси по пътя за максимални постижения,

Новият автомобил трябвало да бъде по-малък от всички, но трябвало да предоставя достатъчно пространство за четири лица и багажа им, а четирицилиндровия двигател, който фирмата вече произвеждала, следвало да определя състезателните характеристики на автомобила. Тъй като още в началото е мислил за предно предаване, двигател, поставен напречно отпред, и скоростна кутия, разположена директно под двигателя, Исигонис е успял веднага да създаде идеални условия за изключително ефективно използване на вътрешното пространство. До 80 % от пространството, видимо при поглед отгоре, би трябвало да принадлежи изключително на пътниците и багажа им.

Класическото Mini е толкова успешно, че неговият първичен прототип с множество революционни, технически модернизации се произвежда в продължение на 41 години, до 2000 г.

Началото на новото хилядолетие е времето, когато от ДНК на класическото Mini се ражда модерното MINI, вече в структурата на BMW Group. Първата версия, представена през 2001 г., е МINI Cooper: на името на спортния гений, който има принос за успехите на класическото Mini. Пет години по-късно се състои премиерата на втората генерация модерно MINI, този път в чест на гения и баща на самата идея за класическо Mini: на 18 ноември 2006 г., в деня на 100-годишнината от рождението на сър Алек Исигонис, актуалното моделно поколение MINI е официално въведено на пазара.

Facebook коментари