fbpx Внимавайте със слънцето особено в градовете | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Внимавайте със слънцето особено в градовете

Внимавайте със слънцето особено в градовете


 

Слънцето най-сетне категорично заяви присъствие в работната седмица и още повече през уикендите. И докато му се радваме, то започва безмилостно да сипе жар върху кожата, незавидимо дали сме в града или на морския бряг. Д-р Сияна Живкова, дерматолог от Jewel skin clinic дава палезни съветr как да се предпазим от силните вредните му  лъчи.

Д-р Живкова, от кой месец трябва всекидневно да се употребява слънцезащитна козметика?

- Целогодишно трябва да се използва слънцезащитна козметика. Добре е да помним, че радиацията в градски условия е по-голяма заради фактори като отразяването на светлината и други и кожата няма време за въстановяване, когато отидем и се доизпържим безотговорно на морето. Добре е да се потърси съвет от дерматолог, ако има някаква алергия или реакция на свръхчувствителност - обриви, мехурчета и т.н. Аз лично давам противоалергичен препарат седмица преди излагането на слънце. Това е моментът и за закупуване на адекватна фотопротективна козметика.

Каква е разликата между козметиката с и без минерални филтри?

- Кремът с минерални филтри е по-бял и покривен, с което създава естетичен проблем, кожата изглежда като покрита с бяла пудра.

Какви са основните грешки, които ползващите козметика допускат при нанасянето й? Кои зони избягват, а не би трябвало?

- Фотозащитният крем трябва да се поставя на цялото лице и гърба на дланите и ръцете, това всъщност са зоните, които целогодишно са изложени на слънцето. Грешка е да се смята, че тази козметика ни позволява по-дълго и по-безразсъдно излагане на слънце. Това не е вярно. В Германия вече е доказано, че ракът на кожата се увеличава след изваждането на тези продукти на пазара. И то не заради самите емолиенти, които наистина осигуряват защита, а заради безразсъдното им предоверяване и неправилно използване.

Има ли вредни съставки в слънцезащитната козметика и как да ги разпознаваме и избягваме?

- Препоръката е да се използва само дермо-козметика, когато искаме да разчитаме на адекватност. Предимставата на тази козметика е, че тя е съобразена с типа кожа, както и с евентуален дерматологичен проблем. На пазара могат да се открият фотозащитни кремове със следните обозначения - AR – против зачервявания или AKN – за акнеична кожа, както и XP – за кожа с непоносимост към слънцето: Xeroderma Pigmentosum (UV алергии, фотодерматози, светлинна ерупция, слънце-индуцирана уртикария, заболявания, при които не се препоръчва излагане на слънце, лупус, витилиго и т.н.).

Еднакъв ли е съставът на слънцезащитната козметика за деца и за възрастни? Какви са разликите? Постига ли се необходимият ефект, ако възрастен използва детска козметика?

- Разликата е в използвания филтър – химичен или минерален. Също така е добре да се помни, че кремовете за деца запушват кожата при въз- растните, защото порите на възрастните са по-широки. В детската козметика има рефлектиращи микрочастици и те са толкова големи, че запушват кожата на възрастните. Това също създава предпоставка за обриване и зачервяване. Някои хора не са наясно, че кремовете, които са подходящи за зимата, не за подходящи за лятото.