fbpx Водещи френски туроператори ще посетят България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Водещи френски туроператори ще посетят България

През юни 20 изпълнителни директори на водещи френски туроператори ще се запознаят със специфичните форми на туризъм в страната ни, която ще се представи и като целогодишна дестинация. Това е заявил в Марсилия заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов на среща с префекта на регион Прованс Алпи-Кот д’Азюр и бивш министър на туризма Хюг Парант – най-висшият представител на държавата в областта. Маринов е на работно посещение във френския град.
В програмата за национална туристическа реклама за 2012 г. е планирано традиционно участие на България на Световния туристически салон в Париж през март и на изложението Destination Nature също във френската столица през март-април, което е за еко- и селски туризъм. Подготвяме и рекламна билборд кампания за страната ни в парижкото метро.

 Двете делегации са обсъдили възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество по кандидатурата на български град за културна столица на Европа за 2019 г. Марсилия е избрана за такава столица за 2013 г. Дискутирани са и перспективите пред взаимоизгодните контакти между Марсилия и Бургас и Варна през призмата на опита на френския порт като най-важното европейско петролно пристанище и регион, регистрирал бум в круизния туризъм. През 1995 г. оттук са преминали 18 хил. круизни пасажери, а миналата година те са били 890 хил. заради многото културни туристически атракции в близост. България има много интересни културни паметници, особено манастири, чрез които също може успешно да развива круизен туризъм паралелно с балнео-, СПА, еко- и селски туризъм.

Въпреки, че нямаме големи круизни компании, се опитваме да ги привличаме чрез черноморското икономическо сътрудничество, като се работи по стратегия на всички черноморски държави за развитие на такъв вид туризъм. Целта е да станем източното пристанище на Европа за търговия с Азия, най-вече износ на европейски стоки към Азия и внос на азиатски - към ЕС. Френският турист, за разлика от германския или скандинавския, развива дестинации, интересува се от култура, еко-, селски, балнео- и СПА услуги, подчертаха домакините. Двамата събеседници бяха единодушни, че България има потенциал да насочи усилията си също в тези направления. Така могат да се увеличат сумите, които пътешествениците оставят като допълнителни средства извън пакета услуги в тези дестинации и на практика помагат за тяхното развитие.