fbpx Въпреки кризата, българите стават по-щедри | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Въпреки кризата, българите стават по-щедри

Въпреки кризата, българите стават по-щедри

Българите стават все по-щедри, според Световният дарителски индекс на КАФ (World Givin Index). Хората, ангажирани с доброволческа дейност (7 %) и тези, които са помагали на непознат (36 %) е с най-високите си равнища откакто страната ни участва в проучването.
С 5 % спрямо предходната година се е увеличил броят на хората, които са дарили пари за благотворителни каузи. Общо 15% от хората в България са дали пари за благотворителност през изминалата година. За сравнение година по-рано са били 10%.

В сравнение с 2012-та, България се изкачва нагоре в скалата на щедростта, като получава индекс 191. Въпреки това, страната ни продължава да е сред последните двадесет и се нарежда на 118-то място от 135.

Световният дарителски индекс на КАФ се основава на проучване на Галъп в 135 държави през изминалата година и изследва три аспекта на дарителството: даряване на пари за благотворителност, доброволчество и помощ за непознат.
Според индекта, светът като цяло е станал по-щедър. Въпреки свиването в глобалната икономика, средният процент на хората, които даряват пари, доброволстват и помагат на непознати се е увеличил .
Възходящата тенденция в голяма степен се определя от факта, че 200 милиона души повече са помогнали на непознат през 2012 година. Нарастването при този аспект е повече от два пъти в сравнение с другите два.

САЩ е най-щедрата държава в света, следвана от Канада, Бирма (Мианмар) и Нова Зеландия, които си поделят второто място, и Ирландия на пето място. В дъното на класацията са Гърция (135) и Хърватия (134).

Навсякъде по света жените са по-склонни да дават пари за благотворителност, докато мъжете са по-склонни да бъдат доброволци и да помогнат на непознат. През последната година регистрираме голямо увеличение на броя на мъжете, които са помогнали на непознат, което означава, че пропорционално повече мъже помагат на непознат, в сравнение с предишните години.