fbpx Все повече българи приемат бирата като качествена натурална напитка | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Все повече българи приемат бирата като качествена натурална напитка

През първите шест месеца на тази година членуващите в сдружението пивоварни компании общо са продали 2 431 878 хектолитра бира, което е с 4% по-малко от миналата година. По видове опаковки пазарът има ръст в продажбите в пластмасови бутилки и наливно пиво. По данни на Съюза на пивоварите през 2009 платеният акциз е 78 млн лв, а за периода януари - юни 2010 г. - около 40 млн лв.

Произвежданите и дистрибутирани на местния пазар марки бира от членовете на Съюза на пивоварите са над 50, а броят на асортиментите надхвърля 85. Местното производство на 8 лицензни бранда е поредното доказателство за доверието на световните марки в добрите производствени практики и професионални умения на българските пивовари. В тази насока продължават и независимите научни изследвания върху суровините и качествата на пивото като естествен продукт. Потребителите в най-активна възраст все повече се интересуват от този аспект на храните и напитките и 22% от тях категорично разпознават в пивото висококачествена натурална напитка.

Според проучване на Евробарометър за отношението към алкохола в страните от ЕС, 52% от българите считат, че превенцията срещу злоупотребата с алкохол е лична отговорност, а 43% - че е работа на институциите, 5% нямат мнение по въпроса.