fbpx Все повече българи са готови да инвестират в жилище | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Все повече българи са готови да инвестират в жилище

Повече от една трета от българите биха искали да закупят жилище през следващите две години. Почти 75% от тях смятат да финансират тази своя инвестиция чрез ипотечен кредит, а предпочитания срок за погасяване на това задължение е между 10 и 15 години. Това са част от резултатите, получени от представително проучване на Societe Generale Експресбанк за обществените нагласи спрямо пазара на недвижими имоти и ипотечните кредити, проведено в началото на есента.
Проучването показва, че приблизително 60% от участниците, които понастоящем не са собственици на жилище планират да закупят свое в близките 2 години. От друга страна, 35% от притежателите на имот в момента планират закупуването на второ жилище.

Интересен факт е, че хората предпочитат по-големи апартаменти като тристаен апартамент, например. Тези, които вече притежават недвижим имот, предпочитат да инвестират в двустайно жилище. 73% от тях посочват най-желана локация града, в който живеят. А хората от по-малки градове искат да се преместят в по-голям областен град.

Близо 37% от желаещите да закупят втори имот са склонни да инвестират сума до 50 000 евро. Съответно, за тази група предпочитаният размер кредит е в размер до 20 000 евро. 23% от търсещите първо жилище са готови да инвестират от 50 000 до 70 000 евро, като изразяват готовност да търсят финансиране в порядъка от 20 000 до 50 000 евро.
60% от жителите на столицата имат готовност да теглят жилищен кредит, докато процентът за жителите на останалите областни градове е около 40%.
От банката коментират, че най-предпочитаният срок за жилищен кредит е намалял на 10-15 години, за разлика от предходни години, когато най-често избирания срок е бил 20 години.