fbpx Ново жилище или живот под наем? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Ново жилище или живот под наем?

етикети

Купуването на имот е инвестиция, а плащането на наем е само разход. Много хора обаче се притесняват от мисълта да вземат ипотечен кредит, тъй като това е голяма стъпка и при най-лошия сценарий (невъзможност за плащане на месечните вноски) банката може да отнеме ипотекирания имот. Ето какво споделят от Асоциацията на Кредитните Посредници в България. 

Преди да вземем решение дали да предприемем закупуване на жилище или да продължим а живеем под наем трябва да си отговорим на няколко въпроса:

  1. Дългосрочно ли планираме да живеем в населеното място?
  2. Имаме ли стабилен доход?
  3. Ще има ли голяма разлика между месечната ни вноска по кредита и наема, който плащаме в момента?
  4. Имаме ли чиста кредитна история?
  5. Имаме ли възможност да финансираме със собствени средства (като самоучастие) 10-15% от стойността на жилището, което искаме да купим?

Защо да купуваме жилище, ако можем да живеем спокойно и под наем?

 

Първо, защото купуването на имот е инвестиция, а плащането на наем е само разход. Много хора се притесняват от мисълта да вземат ипотечен кредит, тъй като това е голяма стъпка и при най-лошия сценарий (невъзможност за плащане на месечните вноски) банката може да отнеме ипотекирания имот. Но колко от вас са се замисляли, че досега, за времето, докато сте живели под наем, сте можели вече да изплатите половината си апартамент.

В действителност, кредитът може да бъде така структуриран, че месечната вноска да не надвишава наема, който сте плащали досега и по този начин дори няма да усетите разлика, освен факта, че ще живеете в свой собствен дом.  Затова покупката на недвижим имот е не само инвестиция, но и много добра инвестиция, особено в момент на инфлация и засилваща се такава, като в момента.

При покачващи се цени на недвижимите имоти, такъв тип инвестиция е не само добра и осигурява сигурност на парите ни, но може да ни донесе дори печалба. Със сигурност аргументите за покупка на жилище са много повече от тези за дългосрочно наемане. Такова сериозно решение, обаче, следва да бъде добре обмислено и затова е добре да се доптиате до някой от независимите регистрирани кредитни посредници, членове на Асоциацията на кредитните посредници в България (АКПБ). Техните услуги са напълно безплатни, защото те получават възнагражденията си от банките.

http://www.acib.bg/