fbpx Всеки трети e с влошено психично здраве | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Всеки трети e с влошено психично здраве

Опазването на психичното здраве e все по-сериозен проблем за служителите по време на пандемичната обстановка и се превръща в най-голямото предизвикателство в новия модел на работа. Това показва проучването на Adecco Group - Resetting Normal. Тазгодишното изследване включва 14 800 респонденти от 25 държави на възраст между 18 и 60 години, което го прави едно от най-изчерпателните проучвания до сега на пазара на труда в световен мащаб. То е проведено в периода 13 май-4 юни 2021 г.

Според данните от проучването повече хора споделят за проблеми с психичното си здраве в сравнение с 2020 г. и това се превръща в следващото голямо предизвикателство за компаниите и техните лидери.

Всеки трети от анкетираните споделя, че психичното му здраве се е влошило през последните 12 месеца. Това са предимно жените и представителите на бейби бум поколението. Анализът констатира също, че само за последната година броят на работните часове се е увеличил с 14%, като 63% от служителите посочват, че работят повече от 40 часа седмично. Това обяснява факта защо бърнаутът е очертан като причина за безпокойство от близо 40% от работната сила по света.

Бърнаутът е най-разпространен сред младото поколение, като над половината млади лидери (54%) казват, че вече са го изпитали. За представителите на поколение Z и милениалите има 10% по-голяма вероятност да изпаднат в професионално прегаряне в сравнение с поколение X и бейби бумърите.

На фона на тези данни действията на компаниите са от изключително голямо значение. 7 от 10 души в проучването казват, че за тях ще бъде важно в бъдеще да получават подкрепа за психичното си здраве на работното място.

Близо три четвърти очакват компанията им да обръща повече внимание на това предизвикателство. Новият модел на работа и липсата на физически контакт обаче затруднява над половината от мениджърите (53%) да разберат кога служителите им имат проблеми с психичното благополучие или са претоварени от работа и са в бърнаут (51%).

Затова изграждането на работна среда, култура и набор от умения, които промотират и поддържат доброто психично здраве на всички нива в организацията ще бъде в основата при хибридния модел на работа.