fbpx Япония има възможности за още инвестиции в страната ни | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Япония има възможности за още инвестиции в страната ни

Япония има възможности за още инвестиции в страната ни

Възможностите за разширяване на търговско-икономическите отношения между България и Япония бяха обсъдени на българо-японски икономически форум.

Основна цел на форума беше да представи възможностите, които България предлага в сферата на търговията и условията за инвестиции в страната ни, както и нашите индустриални зони. „Япония е традиционен партньор на страната ни в азиатския регион. През миналата година се навършиха 55 години от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Япония. Между страните ни съществуват дългогодишни връзки и в икономическата сфера. Доказателство, за което е сътрудничеството между българската компания „Ел Би Булгарикум” и японската „Мейджи”, датиращо от 1972 г.”, каза зам.-министър Петров. Според него редица български хранителни стоки могат да присъстват по-осезаемо на японския пазар като българските вина, пчелния мед, билковите и здравословните продукти. „Съществува възможност за по-широко навлизане на японския пазар и на българското розово масло и продукти от роза, фармацевтични и козметични продукти, както и високотехнологични продукти, произвеждани от български фирми”, допълни зам.-министърът.

На форума зам.-министър Везиева подчерта, че данъчният режим в България, наличието на квалифицирана работна ръка и най-ниските оперативни разходи в Европа, нареждат страната ни сред най-добрите дестинации за бизнес и инвестиции. Тя изрази готовност за подкрепа от страна на Министерство на икономиката на фирмите, които желаят да инвестират в България и им пожела да намерят благоприятна среда за бизнес и туризъм в страната ни.

Стокообменът между България и Япония през последните 5 години се запазва на нива от над 100 милиона щатски долара. За 2013 г. той надхвърли 125 млн.щ. долара, отбелязвайки увеличение от 11.8% спрямо 2012г. Тенденцията на нарастване на двустранната търговия продължава и през периода януари-октомври 2014 г., като достига 128 мл. щ.д - ръст от 22.2% спрямо същия период на 2013 г.

С най-голям дял в българския износ за Япония са инвестиционните стоки над 14 млн. щ.д. за първите десет месеца на 2014 г., което е с 10% повече спрямо същия период на 2013 г. Второ място в българската експортна листа заемат потребителските стоки, от които с най-голям дял са хранителните продукти – 5 млн. щ. д за периода януари-октомври 2014 г.

До момента в България са реализирани редица японски инвестиции в области като: електрооборудване за автомобили, хуманно здравеопазване, възобновяеми енергийни източници, сервизни дейности.

 

Facebook коментари