fbpx За 20-та година Дарителската програма на Мото-Пфое връчи своите награди | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

За 20-та година Дарителската програма на Мото-Пфое връчи своите награди

За юбилеен 20-и път Мото-Пфое финансира проекти за опазване на природното многообразие и културно-историческото наследство на България и на специална церемония връчи наградите на отличените проекти.

В Слънчевата зала на НИМ беше устроена импровизирана мини-изложба на един от миналогодишните победители – проекта „Изложба в обем – Възприятие чрез допир. Животните на Черно море“ на Сдружение за опазване "Една природа". Макетите в реален размер на най-запомнящите се и интересени черноморски обитатели предизвика голям интерес сред присъстващите.

През 2016 г. в програмата се включиха общо 41 проекта от цялата страна. в двете категории – опазване на околната среда (17 участници) и културното наследство (37 участници). 23 от тях изцяло отговаряха на регламента на Дарителската програма, който е публикуван на сайта motopfohe.bg. Проектите бяха разпределени в двете категории – опазване на околната среда (12 участници) и културното наследство (11 участници). По преценка на журито, освен националния победител, бяха определени още две поощрителни награди и една извънредна за изключителен принос на медия в социално значим екологичен проект.

Основна цел на Дарителската програма винаги е бил стремежът, освен финансово, тя да подкрепи с разгласа и публичност усилията на множество институции, колективи и индивидуални участници да съхранят националната ни уникалност и идентичност.

Проектът „По-голям шанс за белошѝпата ветрушка (Falco naumanni) в България” с автор Сдружение „Зелени Балкани – Стара Загора” е големият победител в Дарителската програма. Да възстанови трайно изчезналата популация на малкото соколче е целта на проекта. Проектът получи награда от 10 000 лв., грамота и почетен плакет, връчени от г-н Филип Пфое, собственик и управител на Мото-Пфое и Димо Николов, управител на Мото-Пфое.

Първата поощрителна награда в тазгодишното юбилейно 20-то издание на Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство отиде при проекта „Мониторинг на климата, речната мрежа и рискови процеси в Пирин”. Автор на проекта е доц. Георги Рачев, ръководител на колектив от Катедра Климатология и геоморфология на Геолого-Географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Въпросът за климатичните промени и човешката намеса е все по-актуален. Високите части на някои планини имат пояс, който е утвърден индикатор за глобалните промени. Целта на проекта е да се разширят и модернизират чрез нова апаратура досегашните наблюдения на климата, речните потоци и рисковите процеси в Пирин планина, за да се потвърди със сигурни данни затоплянето на климата в страната ни. Проектът получи наградата от 5 000 лв., плакет и грамота.

Втората поощрителна награда отиде при проектът „Метод ТÁРАТÁНЦИ”. Това е графично представяне на българските народни хорá под формата на схеми от стъпки с различни цветове и форми, а целта – съхраняване на фолклорното ни творчество. Наградата е 4 000 лева, плакет и грамота.

За първи път в Дарителската програма бе дадена специална поощрителна награда за медия, целенасочено действаща за опазване на природната среда и справянето с един изключително злободневен и важен обществен проблем, именно нерегламентираните сметища.  Обществената медия показа незаконните сметища из цялата страна, пръснати на най-неочаквани места. Целта на инициативата е да подтикне кметовете на общини да предприемат действия за тяхното трайно премахване, а журналисти и зрители да намерят отговори на въпроса: кои са причините за изхвърляне на отпадъците на нерегламентирани места. Почетен плакет, грамота и парична премия в размер на 1000 лева отидоха за екипа на БНТ2 получиха Мариета Фидосиева,

Всички 23 проекти-кандидати в Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство през 2016 г. получават почетен диплом.

За 20 години от съществуването си Програмата има 1149 участвали проекта, от които 84 са наградени с общо 328 000 лв., включително тазгодишните участници.