За да успяваш в бизнеса са нужни смелост, риск и добър екип'

За да успяваш в бизнеса са нужни смелост, риск и добър екип'

етикети

Светломир Костадинов е роден 1956 г. Завършил е английска филология в Търновския университет, а по-късно външна търговия в Икономическия университет в София. През 1991 г. завършва ВТО Хемус, кантора “Изкуства”. През 1988 г. организира първия търг на българско изкуство в Сотбис, Лондон. През 1990 г. прави първия търг в България на произведения на изкуството.
През 1992 г. основава фирма “Кенди”, като започва производството на разтворими напитки под името “Степ”.

Г-н Костадинов, фирма “Кенди” съществува от 15 години. Как се успява на българския пазар?
- Така, както и на всеки друг по света. С много амбиция, продукти с високо качество, които да бъдат конкурентни на останалите и естествено с добро познаване на пазара, както и на навиците и изискванията на потребителите. Разбира се, че има риск и доза смелост, за да оцелееш на един пазар като българския. Когато стартирахме у нас, имаше ниша за такива продукти. Както се казва, повлякохме крак и вече се борим с конкуренцията. От друга страна, това ни кара всеки момент да търсим най-новото и най-модерното като технология и продукти.
Какво е специфичното при производство
на храни и хранителни добавки?
- Има високи изисквания както за качество и хигиена. Също така самата разработка на един продукт отнема много време и опити. В създаването му са включени много хора - като се започне от маркетинга на фирмата, мине се през лабораторията и се стигне до крайната производствена част.
След 2007 г. в България ще бъдат въведени същите изисквания, които в момента има и за Европейския съюз. Ние вече притежаваме сертификат ISO 9001- 2000 както и GMP. Надявам се, че това ще улесни производството, тъй като ще бъдат наложени стандарти, които ще трябва да се спазват от всички български фирми. Така повече няма да се налага да се борим със съмнителни производители и некачествена продукция.
Около 60 % от продукцията ви е насочена извън страната - как българските продукти се налагат на чуждестранните пазари?
- С високо качество, познаване на потребителя и добри партньори в съответната страна. Конкуренцията е невероятно висока и в някои държави е почти невъзможно да се навлезе, освен ако не притежаваш наистина уникален продукт, който да предизвика интереса на потребителите.

Кой е най-търсеният ваш продукт?
- Ние имаме широка гама от продукти и във всяка една област сме лидер на пазара. При ефервсцентните витамини държим около
75 % с марката “СупраВит”. При прахообразните напитки сме лидер с напитката “Степ”, а при подправките с познатата на всяка домакиня “Пикантина”.
Коя от страните, в които изнасяте продукция, е с най-голям потенциал за бизнес отношения
с България?
- В различните държави се успява с различни продукти, стига пазарът да бъде проучен внимателно и да бъде намерен правилният подход. Например в САЩ успяхме да навлезем на пазара с уникалния за целия свят продукт на базата на пробиотиците (Лактофлор). Това са абсолютно натурални продукти, които съдържат живите бактерии “Лактобацилус Булгарикус”. Те подобряват имунната система и поддържат цялостното състояние на организма и стомашночревния тракт. Гордеем се с този продукт, защото чрез него създаваме не само добър имидж за “Кенди”, но и за България.
В Азия, например, има голям интерес към витамини и хранителни добавки. В страните от Близкия изток интересът е към прахообразните напитки. В този смисъл, всяка държава е интересен пазар, стига той да бъде проучен внимателно и да бъде намерен правилният подход.

Срещате ли реална българска конкуренция в областта на хранително-вкусовата промишленост?
- Конкуренция винаги има. Проблемът у нас е, че все още съществува висока нелоялна конкуренция, както и висока корупция, която пречи на честния бизнес. За съжаление държавата не предприема нищо, за да подобри условията за честен бизнес.

Доскоро в България нямаше изградена култура за ползването на хранителни добавки и профилактична употреба на витамини. Променя ли се този фактор с течение на времето?
- Този фактор не само се променя, но според нас се подобрява. Пазарът на хранителни добавки и витамини непрекъснато расте и се надяваме, че българинът осъзнава ползата от всекидневното профилактично употребяване на витамини.

Бизнесът ви до голяма степен зависи от дистрибуторите. По какъв начин успявате да задържите интереса им и трудно ли се работи с толкова много хора наведнъж?
- Наистина е трудно да организираш голяма дистрибуторска мрежа и да задържиш хората около себе се. Дистрибуторите на “Кенди” са заедно с фирмата от самото ? създаване. Предлагаме им добри условия за бизнес и смятаме, че и те са доволни. Нормално е да има трудни моменти, но така е във всеки бизнес и се надяваме, че нашите дистрибутори са наясно с препятствията, свързани с едно производство.

Какви са основните правила при ръководенето на бизнес от такава величина?
- Няма определени правила, които трябва да следва човек. Бих казал, че да ръководиш една фирма и да може тя да върви напред се изисква определен нюх. Не всеки може да бъде добър бизнесмен. Мисля, че както и при всяка друга професия, за да успее, човек трябва да носи желанието в себе си и се надявам, че съм успял да съчетая опита с желанието.

Какво е нужно на българските мениджъри, за да успеят в международния бизнес? Къде е по-трудно - в България или извън нея?
- За да се успее в бизнеса, където и да е по света, е нужен риск, смелост и добър екип, на който можеш да разчиташ.

Не мога да кажа къде е по-лесно, дали в България или извън нея. След промените през 90-те г.на българите се даде шанс
да създадат нещо свое
От друга страна, хората трябваше да се борят с голямата престъпност и корупция, които все още съществуват. В чужбина (или поне в Западна Европа) тази престъпност не съществува, но от друга страна, там би било много трудно да се бориш с големите монополитни
за целия свят фирми.

Държавата продължава ли да пречи на бизнеса, защото това е често срещано твърдение?
- Не мога да кажа, че бизнес климатът е перфектният за страната. Положителна страна е стабилната валута. За съжаление има високи лихвени проценти по кредитите. Все още има висок данък печалба, както и липса на облекчения по отношение на инвестициите.

Смятате ли, че в България има безработица, или по-скоро има липса на хора, които искат да работят всеотдайно за една фирма?
- В България определено има безработица, но все пак всички знаем манталитета на българина. Хората в нашата държава предпочитат да се забавляват отколкото да работят, което води и до липса на качествени служители.

Какво ви предстои тази година?
- Тя ще е много важна за нас. Предстои ни откриване на нов завод за фармацевтични продукти и хранителни добавки в Божурище. Там ще бъде преместено изцяло производството на витамини и хранителни добавки. Предстои разработката на продукти от друга много сериозна категория - лекарства. Разбира се, паралелно с новия завод ще продължаваме развитието си е в областта на храните и подправките.

“Кенди” ООД е 100% частна българска фирма, създадена през 1991 г. Започва с производството на прахообразни напитки “Степ”. Днес в продуктовото портфолио влизат и разтворими витамини “SupraVit” и “Vegas”, сухи супи и подправки “Picantina”/ “Chef’s best”, нискокалорични подсладители, заместители
на захарта, съвременните пробиотици Lactoflor.
Фирмата има собствена модерна производствена база в екологичния район на гр. Банкя със 150 работни места. Тази година врати отваря нов завод в Божурище, съвместен проект с холандското министерство на икономиката и е на стойност
3 млн. евро. Той е единственият на територията на България, който притежава системата HACCP (система за самоконтрол в хранителната промишленост) и GMP (good manufacturing practice - добра производствена практика) за цялостно производство.

Facebook коментари