fbpx Калоян Кирилов: Трябва ли ми CEO? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Калоян Кирилов: Трябва ли ми CEO?

Повечето бизнеси са възникнали, когато един или няколко човека искат да решат даден проблем или да се възползват от възможност на пазара. Така те основават своя компания. Най-нормалното нещо е един от тях да е и CEO на компанията. Това все още се вижда масово в българските фирми, където основателят е еквивалент на изпълнителния директор. В това няма нищо лошо. В много успешни компании по света основателят все още е и CEO. Например Тесла, Майкрософт, Амазон, Фейсбук и др.

Понякога обаче, това може да не е най-доброто решение и да има нужда да си назначите изпълнителен директор. Как да разберем дали е настъпил този момент? Ето няколко знака:

- Трябва ви повече експертиза и знания да си управлявате бизнеса

В началото един бизнес, когато е малък е неструктуриран. Тогава той има нужда от предприемач начело. Когато обаче се разрасне и вие искате да го изградите като корпоративна структура, бизнесът вече има нужда от мениджър. Понякога предприемачите успяват да се адаптират и примерите по-горе са доказателство. Понякога обаче, е добре да отстъпите оперативното управление на човек, който може да изгради тази структура.

- Когато да управлявате компанията не е вашата страст

Да управляваш един бизнес не е много забавно и се налага да се занимавате с неща, които не разбирате или изобщо не харесвате. Вземате редица технически решения по проблеми от най-различно естество. Аз съм виждал много предприемачи, които са добри инженери и иноватори и са започнали бизнеса, защото им е интересно да правят разни неща. После обаче бизнесът потръгва и те трябва да се занимават с неща, съвсем различни от това, което им харесва и разбират. Както каза един приятел: „Аз искам само да си кодя“. В такъв момент пак е добре да отстъпите оперативното управление на друг човек и вие да се занимавате с това, което ви харесва и естествено да си бъдете основен акционер.

- Може би вече се забелязва някаква стагнация в бизнеса ви

Той нито се развива нито успявате да изкарате добри печалби от него. Може да е необходимо да се смени капитана на кораба, за да видим дали ще потръгнат нещата. Това не означава, че губите бизнеса и той вече няма да е ваш. Пак ще сте основният акционер, но в крайна сметка е важно корабът да плува добре, а не кой го е построил. Защото може да потъне като Титаник.

Изборът на CEO е едно от най-трудните решение, което трябва да вземе един предприемач, защото бизнесът, който е създал, е като негово дете. Но добрите ръководители се разбират по това, когато надмогнат егото си и видят, че бизнесът им би се справял по-добре ако те се отдръпнат малко от него. Така ще дадете и шанс на мениджърите си да натрупат самочувствие и в един момент ще видим и доста повече сделки по мениджърско изкупуване, което е един от работещите изходи при смяната на поколенията.

Калоян Кирилов е инвестиционен банкер и основател на Синерджи Груп. Преподавател е в Софийския университет и автор на пет книги сред които: "Как да продам бизнеса си?" и "Кой ще наследи биснеса ми?"