fbpx Абе, пичове, я се стегнете! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Абе, пичове, я се стегнете!

В момента тече реклама по телевизията за това как мултинационална компания с милиарден оборот и собственик на 30-40 топ бранда в различни направления отделят от залъка си и в знак на невероятно благородство ще направят дворовете на 5 училища по-зелени. Демек ще насадят 30-на хилави фиданки, които, след като бъдат припикани от домашните любимци и изпочупени от топките на бъдещите Христо Стоичковци и Наско Сираковци, ако 10% оцелеят добре, ако ли не - важното е, че маркетинговото послание е стигнало до бизнес електората. Казали са им „Купувайте и през нас ще сте по-добри“.

В същото време Гората.бг ще засади 50 000 дръвчета в Силистренско и Русенско, без дори да са подкрепени от някоя корпорация или поне на мен не ми е известно. Алооо, корпорацията, вземете се стегнете, ама много хилаво вашето послание нещо!

Каква пародия! Какъв смях! Защо изобщо се опитвате нещо да правите, като сте намислили бюджетче, колкото зимните гуми на шаха на фирмата (написах шефа, но автоматичният редактор прецени, че шах – демек пълновластен владетел по му отива в текста, та реших и го оставих).

Често се сблъскваме с такива едновременно смешни и тъжни, а най-вече гротескни инициативи на мастити компании и брандове. Естествено, че ПР-ите от тези смешни инициативи после правят такива публикации, все едно наново е залесена половин Амазония. Ние даряваме, ние подкрепяме, ние не сме гадове и скръндзи и даваме толкова, колкото ни позволява бюджета, гласуван от финансовия мениджмънт някъде в Ротердам или Букурещ, на които реално не им дреме за каквото и да било тук.

В този свят на корпоративни мейли и хладен разум изведнъж се появява Манол Пейков също бизнесмен, също предприемач и с два поста събере 50 пъти повече от вашите хилави инициативи.

Тъжното е, че при корпорациите рекламният бюджет в социалните мрежи е пет пъти повече от отделените средства за благотворителност в същата тази кампания. От друга страна „капачките“, „гората“, Манол и Даниел Делибашев правят многократно повече, защото го правят от сърце и ние им вярваме и ще им вярваме занапред. А на big босовете и брандовете някак не и това, защото самите те не си вярват. Не че ще откраднат, не няма, сигурен съм, че почтено след три оферти ще купят и засадят фиданките, но го правят с изкривена политическа коректност и половинчатост.

Ако правиш нещо, го прави като най-добрите в тази област. Ако се правиш на номер едно в бизнеса, бъди номер едно и в меценатството, в безкористното даряване. Аз лично вярвам повече на нашите бизнесмени и предприемачи като дарители, отколкото на мултинационалните корпорации. Неслучайно Бай Евлоги и Христо Георгиеви са седнали така достолепно на входа на Университета. Неслучайно сградата и в момента предизвиква възхита, защото е правено от сърце и без да се цедят златните франкове. И не са само те, много са дарителите. По това време в с. Брезово първо с дарения построили училище и то с горни класове и после църквата. Много са били и слава на Всевишния и сега ги има!

Когато се пъчиш, че си велик, бъди такъв във всичко и не само във финансовите резултати в края на тримесечието.

Та ако сте пичове не 5, а поне 55 училища озеленете, а най-добре 555, та да кажем - Браво, горд съм, че съм ваш клиент!

Аз лично вярвам и дарявам в инициативите на Манол, на Делибашев, на Лазар от капачките и ги подкрепям, с каквото мога и ми е тъжно да гледам другата корпоративната “благотворителност”. Ако не съм прав, много ще се радвам да ме оборите и ще Ви се извиня лично и публично.