fbpx За какво да мислиш преди да теглиш кредит? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

За какво да мислиш преди да теглиш кредит?

За какво да мислиш преди да теглиш кредит?

Покупката на имот още повече днес е сериозно начинание. Нужно е много време и усилия и обмисляме най-различни варианти, защото искаме да направим най-добрия избор. Това обаче често се превръща по-скоро в непосилно предизвикателство, отколкото във вълнуващото изживяване. И разбира се един от най-важните моменти е финансирането на покупката. Затова ако още един път обърнете внимание на най-важните моменти при осигуряване на парите, може да се предпазите от грешки. Ето какво съветват специалистите от Fibank.

1. Определете в кой район желаете да закупите жилище Този избор е важен по две причини:

• Домът, който купувате, не е заключен само зад вратата на жилището Ви. Той е и заобикалящата Ви среда. В тази връзка брокерите съветват да посетите неколкократно предпочитания от Вас район в различни части на деня, за да се запознаете с духа и атмосферата му. Преценете близостта на училища, детски градини, болници, магазини и заведения, каква е натовареността на района в пиковите часове, какъв е достъпът до жилището, има ли големи пътни артерии в близост, какъв е шумовият фон и ред други подробности, които са важни за самите Вас.

• Изборът на район влияе също върху цената на жилището и съответно ще Ви ориентира за сумата, която да изтеглите като кредит от Банката.

2. Направете разчет на личните си финанси.

Предварителният разчет на Вашите лични финанси ще Ви даде ясна представа за сумата, която можете да покривате месечно, без това да нарушава семейния Ви бюджет. Това ще бъде от полза и при разговорите с Вашия кредитен инспектор.
Предлагаме Ви лесен и ефективен начин да определите личния си месечен бюджет. Запишете на лист хартия всички свои месечни приходи и разходи. В разходите включете ток, парно, вода, телефон, кабелна телевизия и интернет, вноски по други кредити или кредитни карти, храна транспорт, образование, развлечения, почивка.

Сумата, която се получава като разлика от общите Ви приходи за месеца и от общите Ви разходи, можете да ползвате за погасяване на вноските по кредита. Препоръчваме Ви да не използвате цялата сума, а да предвидите половината от нея за непредвидени разходи.

3. Предварително проверете възможностите/условията за отпускане на кредит

Преди да стартирате търсенето на жилище, можете да направите предварително проучване на възможностите да Ви бъде отпуснат кредит от банка. Полезен съвет: Бъдете внимателни и следете стриктно своята кредитна репутация. Редовното и коректно плащане на задължения към другите финансови институции и сметки към доставчици на комунални услуги ще бъде Ваше ценно предимство, когато банката разглежда документите Ви за кредит.

4. Изберете брокер на недвижими имоти, на когото да се доверите

Докато избирате своето жилище, се нуждаете от компетентна помощ. Както кредитният специалист от банката ще се грижи за целия процес по отпускане на Вашия кредит, така и брокерът на недвижими имоти ще Ви помогне в търсенето. Той ще Ви даде информация за такси и комисиони, които са извън обхвата на кредита, както и за изискванията за сключване на сделка/договор. Той ще Ви помогне в търсенето на жилище, съобразено с Вашите изисквания и възможности.

За какво да питате в банката?

Лихвен процент
Лихвеният процент е основният показател, по който се търси кредит. Желанието на всеки е да изтегли кредит при най-изгодна лихва. Но какво означават сухите цифри и как да разберем дали този лихвен процент е наистина изгоден? Всяка банка определя индивидуално лихвените нива, на които отпуска ипотечните/жилищни кредити, затова и начините на тяхното представяне са различни. Стандартно във формирането на лихвените проценти се включват две компоненти – Базов лихвен процент (БЛП) и надбавка. Базовият лихвен процент (БЛП) е променлив индекс, който
всяка банка определя индивидуално за всяка отделна валута, в която отпуска кредити. Вторият компонент е фиксирана надбавка, която се записва в договора за кредит и не се променя за целия период на кредита.

Такси за обслужване на кредита
Когато кандидатствате за кредит, обикновено се интересувате от лихвата, срока, начините на погасяване. Важно е да се информирате и за това какви са банковите такси и комисиони за целия срок на кредита. Обичайно в обслужването на кредита се включва:
• еднократна комисиона при отпускане на кредита;
• комисиона за управление, която се дължи всяка следваща година от срока на кредита след изтичане на първата година.

следва продължение

Facebook коментари