fbpx Започна балканският ултрамаратонът 1000 Balkan Charity Challenge | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Започна балканският ултрамаратонът 1000 Balkan Charity Challenge

Започна балканският ултрамаратонът 1000 Balkan Charity Challenge

 

На 1 ноември бе даден стартът на второто издание на благотворителния ултрамаратон “1000 Balkan Charity Challenge”. За 11 дни участниците ще изминат 1050 км от Букурещ до София и обратно в две дисциплини – колоездене и бягане. Маршрутът минава през двата моста, свързващи България и Румъния (Русе - Гюргево и Видин - Калафат). Пълният дневен курс е 8 часа и 30 минути - 160 км средно за колоездачната част и 59 км за бягането.

Стартират 38 маратонци, от които 9 българи. В групата също има японка, германец, американец, казахстанец. Най-младият състезател е на 12 години, а най-възрастният – на 53 години. Към тях се очаква да се присъединят още хора, както по време на първото издание, когато броят на участниците е надхвърлил 80.

Събитието няма състезателен характер. Основната цел на “1000 Balkan Charity Challenge” е да се съберат средства в подкрепа на благотворителни каузи - 6 в България и 12 в Румъния. Те са внимателно подбрани от организаторите и включват критични социални сфери като грижа за деца и възрастни с увреждания, самотни възрастни хора, образование, развитие на таланти, подкрепа на бедни хора.

По време на обратния път от София до Букурещ маратонците ще засаждат дървета, които са “жива вкаменелост” – гинко билоба или метасеквоя. За целта са избрани публични места , които се намират в начална или крайна точка на маршрута за деня.
Организатори от българска страна са Фондация „Помощ за благотворителност в България“, УниКредит Булбанк и Спортен клуб „Бегач“ .