fbpx България е сред страните в Европа с най-бюджетни пътешествия | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

България е сред страните в Европа с най-бюджетни пътешествия

Пътуванията в Европа се очаква да процъфтяват това лято. Според KAYAK, водещата световна търсачка за пътувания, търсенията на рент-а-кар надхвърлят нивата от 2019 г. за тазгодишния летен период с рязък ръст от 162% средно в цяла Европа и около 132% само в България. Драматичното увеличение на цените на горивата, нарастващата загриженост относно изменението на климата и продължаващото предпочитание към уединението пред смесването с тълпите, оформят тазгодишните тенденции за пътуване.

KAYAK разработи своя база данни Road Trip Index 2022, която предоставя на летовниците, които искат да пътешестват, специфики за отделните държави, информация за цените на горивата, пътните безопасност, въздействие върху околната среда, културни възможности и др.    

България е отличник в разходно-ефективните пътувания

33 европейски страни са анализирани и класирани по 24 индивидуални фактора. След това те са групирани в 5 типа пътувания: Бюджет, Устойчивост, Къмпингуване и активности, Комфорт и инфраструктура и Природа и забележителности. Това позволява на туристите да приспособят пътуването си според това, което е най-важно за тях. Държавите с най-висока оценка за петте вида пътешествия са: Холандия (Устойчивост), Сърбия (Бюджет), Франция (Къмпингуване,  Забележителности и природа) и Швейцария (Комфорт и инфраструктура).

България се класира на 5-то място в бюджетната категория, с едни от най-ниските цени за гориво, коли под наем, настаняване и паркиране. Цените на рент-а-кар в България са средно 34 евро на ден, което е една от най-достъпните цени сред всички страни в списъка.

Германия оглавява списъка като най-добра дестинация за пътешествие за 2022 г

Германия зае първото място в класацията за 2022 г., като отбеляза високи резултати по фактори като комфорт и инфраструктура и природа и забележителности. Германия е раят на бензиностанците със своята голяма пътна мрежа, голям брой станции за зареждане на електрически автомобили и факта, че има по-малко автомобилни произшествия на 100 000 души в сравнение с повечето други страни в списъка. Няма как да се пренебрегнат очарователни исторически и природни обекти. Навигирайте си през Шварцвалд в една приятна лятна вечер или изследвайте лозята и градовете на романтичния Рейн до насита.

10-те най-добри дестинации за пътешествия в Европа през 2022 г.:

1. Германия

2. Испания

3. Литва

4. Кипър

5. Франция

6. Швеция

7. Португалия

8. Естония

9. Италия

10. Швейцария

„Европейската пътна мрежа е толкова голяма, че ще са нужни почти 50 години, за да се изследват всички страни зад волана, ако човек шофира всеки ден. Така че нека да започнем!“, коментира Laure Bornet, GM, KAYAK EMEA.