fbpx Зарязаха ритуално лозята на Беса Валей | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Зарязаха ритуално лозята на Беса Валей

Зарязаха ритуално лозята на Беса Валей

Винаска изба Bessa Valley по традиция отбеляза празника на лозарите и винарите – Трифон Зарезан. Традиционното зарязване на лозите се прави за здраве, плодородие и берекет.

Ивайло Антонов, Генералният директор на Domaine Bessa Valley и Марк Дворкин, Главен експерт на вината Enira, бяха официални домакини на събитието. Г-н Антонов сподели: „Последните две-три години бяха предизвикателство за нас, но въпреки това успяхме с усилията на целия екип да преодолеем трудностите, да запазим и дори да повишим традиционно високото качество на вината, които произвеждаме.“, каза Ивайло Антонов, генерален директор на избата.

Тази година започва изключително успешно за Domaine Bessa Valley – виното BV by Enira 2010 беше отличено на 2-ро място сред най-добрите български вина в класацията DiVino Топ 10 за 2014-та.

От началото на годината новите реколти са Cabernet by Enira 2013, Duo by Enira 2010 и Enira Reserva 2009. А в края на март избата ще представи на своите партньори и почитатели най-новата реколта освежаващо Enira Rosé 2014.

Лозовите масиви на Domaine Bessa Valley заемат 1500 дка. Сред уникалните преимущества на Domaine Bessa Valley са резервоарите за ферментация – те са изработени от бетон, което осигурява по-добра обмяна, стабилност и баланс на червеното вино. След изтичането на периода на ферментация, виното отлежава във френски дъбови бъчви тип „барик”. Избата е вградена в скала, което осигурява естествена изолация и поддържа постоянна температура от около 16 градуса. Domaine Bessa Valley е с капацитет на преработка 1000 тона грозде и производство на 1 милион бутилки вино. Всяка бутилка вино, произведена в Долината на бесите, е създадена по класическа френска технология от ръчно подбрано грозде и отлежава между 6 и 8 месеца преди да тръгне към търговците. В последните години 80% от продукцията се релизира за износ, като изключително успешни са пазарите в Китай и Япония, които все повече търсят нови марки вина с високо качество. 

снимки Петър Йорданов